Nimitys

Innolla haasteita päin

Kynää ei kannata heittää kaivoon missään työuran vaiheessa, muistuttaa RTTL:n uusi asiamies Anneli Salmivaara.

Millaisen asiamiehen RTTL sinusta saa?

Innokkaan. Tunnen liittosysteemin hyvin, ja on ihanaa päästä palvelemaan jäseniä. Motivaatiotani lisäävät ammattikuntaamme uhkaavat haasteet sananvapaudessa, työehdoissa ja palkkauksessa.

 

Miltä MTV-taustaisesta tuntuu aloittaa työt Ylen tiloissa?

Kuin olisin kotiini tullut. Olen vuosien varrella tavannut työ- ja järjestöyhteyksissä paljon yleläisiä. Tervehdykset käytävillä ovat uskomattoman lämmittäviä.

 

Palaat työelämään työttömyysjakson jälkeen. Miltä se tuntuu?

Oma kokemus helpottaa samassa tilanteessa olevien jäsenten auttamista. Työllistymiseni osoittaa, että kynää ei kannata heittää kaivoon missään työuran vaiheessa.

 

Asiamiehen työhön kuuluu hallintoa, tilaisuuksia, jäsenasioita, taloutta ja tiedotusta. Mistä aloitat?

Jäsenille selvimmin näkyy tiedotus, jossa haluan hyödyntää enemmän esimerkiksi mobiilijournalismia.

 

Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi asiamiehenä?

Palvella jäseniä ja korostaa journalistisen työn merkitystä. Pienen kansakunnan on tärkeää tietää, mistä asiallista tietoa saa. Laadukasta journalismia ei saa aikaan kuka tahansa. Työtään taidolla ja sydämellä tekevät journalistit ansaitsevat ammattilaisen kohtelun, työmuodosta riippumatta.

 

Mikä on tärkein oppi aiemmista töistäsi?

Sitkeys keskustella vaikeistakin asioista niin kauan, että lopputuloksen kanssa voidaan puolin ja toisin elää.

 

Mitkä työelämän asiat ovat RTTL:n jäsenten näkökulmasta hyvin?

Yhtyneet-sopimus on hyvä ja puolustettava asia. Myös freelancerina pitää voida saada asiallinen toimeentulo.

 

Miten vertaisit asiamiehen työtä luottamustoimiisi?

Asiamiehenä yritän valmistella asiat niin pitkälle ja hyvin, että luottamushenkilöt pystyvät tekemään päätöksiä mahdollisimman tehokkaasti.

 

Miten huomioit RTTL:n eri jäsenyhdistysten tarpeet?

Kun haasteen tietää, sen kanssa pystyy toimimaan. Työparini on YOT:n asiamies Helena Pekarila, jota ilman minulta menisi paljon pidempi aika oppia Ylen asiat.

 

Miten järjestötoimintaan puhalletaan uutta iloa ja eloa?

Kun jäsenet kokevat joukkoon kuulumisen hyödyttävän, he pysyvät mukana. Järjestöissä ollaan turhan ujoja rummuttamaan sitä, mitä kaikkea tehdään ja saadaan aikaan.

 

Mitä teet vapaa aikana?

Olen Pikkukarhun, 4, ja Pikkukeijun, 2, ikionnellinen isoäiti. Illanvietoissa laulan teekkarilauluja, yleisön pyynnöstä piittaamatta. Tämä johtuu lapsuudestani Otaniemen Teekkarikylässä.

Anneli Salmivaara on aloittanut Radio- ja televisiotoimittajien liiton asiamiehenä. Aiemmin hän työskenteli pitkään eri tehtävissä MTV:n uutis- ja ajankohtaistoimituksessa, viimeksi resurssipäällikkönä. Salmivaara on toiminut aktiivisesti luottamustoimissa MTV:ssa, RTTL:ssa ja Journalistiliitossa.