Liitto

Poikkeustilanteiden veteraanit

Pienet voitot, saavutetut sovut ja työkavereiden kiitos palkitsevat Kari Pyrhösen ja Teppo Koskisen luottamusmiehinä.

Jatkuvaa poikkeustilan hallintaa. Sellaista on työskentely MTV:n ja Mediahubin pääluottamusmiehenä, Kari ”Pyrtsi” Pyrhönen kertoo. Journalistiliitto palkitsi Pyrhösen 18. toukokuuta toisena Vuoden 2016 luottamusmiehenä.

Maikkarin yt-kierre alkoi vuonna 2012, kun Pyrhönen oli vielä MTV:n ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja. Sen jälkeen neuvotteluja on käyty miltei joka vuosi.

Vuoden 2016 vaihtuessa varapääluottamusmieheksi siirtyi väsynyt mies.

Pyrhönen halusi kääntää uuden lehden niin työpaikalleen kuin itselleen. Hän kyllästyi siihen, että omaa työelämää hallitsi vastakkainasettelu työnantajan kanssa.

”Neljä vuotta luottamusmiehenä yt-rumbassa tuntui 14 vuodelta”, Pyrhönen sanoo.

Raskasta oli myös, että puolustettavat kollegat ja heidän etunsa ovat Pyrhösen mukaan ”hajallaan kuin varpusparvi”. Edustettavia on eri firmoissa, vuokratyöläisinä, määräaikaisina ja yrittäjinä.

Sekalaiseen seurakuntaan on hankala luoda yhtenäistä joukkovoimaa kuten 1990-luvulla, kun Pyrhönen tuli mukaan ay-toimintaan.

 

Kollegojen, toimitusosaston ja yhdistyksen tuki on luottamusmiehen jaksamiselle tärkeää, sanoo toinen luottamusmies-palkittu, Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Teppo Koskinen. Vaikeissa tilanteissa yhteisö kannattelee.

”Se muistuttaa, ettei tämä ole pelkkää yt-neuvottelua”, Koskinen sanoo.

Koskinen toimii Mediatalo Esan pääluottamusmiehenä. Tällä hetkellä hän on opintovapaalla.

Vuodesta 2014 luottamusmiehenä toimineena Koskisellakin on takana useat yt-neuvottelut. Raskainta hänestä on ollut epätäydellisten ratkaisujen hyväksyminen ja tietty yksinäisyys.

Palkitsevia ovat pienet voitot: alkuoletuksia parempi neuvottelutulos tai alkuunsa katkaistu riidanaihe. Diplomaattisesti hän haluaa toimia myös itse toimituksen johdon suuntaan.

”Olen pyrkinyt viemään asioita eteenpäin proaktiivisesti ja niin, että pysyttäisiin rakentavassa hengessä.”

 

Myös Pyrhönen pitää yhtenä onnistumisenaan sitä, että välit pomoihin ovat säilyneet. Luottamusmiehelle, jonka suorasanaisuus on aiheuttanut närää välillä myös työkavereissa, se on hyvä meriitti.

”Vaikka olen vääntänyt ruuvia tiukasti, ei ole sellaista ovea, josta en voisi mennä sisään”, Pyrhönen sanoo.