Työelämä

Melkein poliitikko

Varavaltuutettu Riikka Suominen haluaa pysyä erossa Helsingin kuntapolitiikan käsittelystä Vihreässä Langassa, vaikka onkin lehden päätoimittaja.

”Toimittaja ei voi tehdä kunnianhimoista poliittista journalismia, jos hän on itse mukana politiikassa”, sanoo Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.

Hetkinen! Suominenhan on huhtikuussa valittu Helsingin kaupunginvaltuuston vihreiden ryhmän varajäseneksi.

”Varavaltuutettuna oleminen on enemmän harrastus kuin ammattipolitiikkaa”, hän luonnehtii.

Vaikutusvaltainen harrastus se silti on. Suominen pääsee päättämään pääkaupungin asioista todennäköisesti ainakin lautakuntasolla.

Siksi päätoimittaja on asettanut itsensä karenssiin: hän ei aio kirjoittaa kotikaupunkinsa politiikasta neljään vuoteen. Suominen myös esittää toukokuussa Vihreä Lanka Oy:n hallitukselle toimituspäällikkö Sammeli Heikkisen nimittämistä vastaavaksi toimittajaksi Helsingin kuntapolitiikan osalta.

”Helsingin kuntapolitiikka on aika selkeärajainen alue”, Suominen sanoo.

Käytännössä hänen voi silti olla vaikea sulkea silmiään ja korviaan kuntauutisoinnilta, sillä Vihreän Langan kuusihenkinen toimitus istuu samassa työhuoneessa.

 

Puoluelehden päätoimittajan osallistumisen politiikkaan ei pitäisi olla uutinen. Vihreä Lanka ei kuitenkaan ole perinteisten puoluelehtien tavoin julistautunut pääomistajansa äänenkannattajaksi. Toimituksessa on pidetty ylpeydenaiheena, etteivät lehden toimittajat ole vihreiden jäseniä.

Joulukuussa 2015 päätoimittajana aloittanut Suominen tosin on kuulunut vihreisiin vuodesta 2004. Hänkin korostaa lehden itsenäisyyttä.

”Myös puoluelehden tehtävä on palvella lukijoita. Iso osa Vihreän Langan lukijoista ei ole puolueen jäseniä. Ja uskon, että vihreiden jäsenetkin haluavat Langan olevan itsenäinen.”

Suominen uskoo, että lukijat huomaavat nopeasti, jos hän ajaisi päätoimittajana omaa tai puoluejohdon agendaa.

”Toimittajan työ on harvinaisen avoimesti arvioitavissa.”

 

Vaikka journalistin ja kuntapoliitikon roolien yhdistäminen on tuottanut Suomiselle paljon päänvaivaa jo ennen valtuustokauden alkua, vaaleihin lähteminen ei kaduta häntä.

”Se, että kuntapolitiikassa on mukana toimittajia, voi auttaa muiden toimittajien työtä. Haluan vaikuttaa siihen, että virkamiehiä kannustetaan avoimuuteen ja puhumaan epäkohdista.”

Valtakunnan politikkaan lähtemistä Suominen epäröi.

”Jos minulta olisi ennen kampanjaa kysytty asiasta, olisin ehkä reteämmin vastannut, että lähden eduskuntavaaleihin. Nyt pohdin, onko minusta siihen. Pidän itseäni enemmän journalistina, joka voi antaa jotakin pienessä roolissa politiikkaan, kuin poliitikkona.”

Riikka Suominen

40-vuotias Vihreän Langan päätoimittaja.

Työskennellyt aiemmin Huili-lehden päätoimittajana, Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.

Kandidaatin tutkinto Tukholman yliopiston viestinnän laitokselta.

Valittiin huhtikuussa vihreiden ehdokkaana Helsingin kaupunginvaltuuston varajäseneksi 536 äänellä.

Isä Ilkka Suominen oli kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1979–1991.