Liitto

Luottamus koetuksella

Työntekijät pitävät hätäisinä Ylen aikeita leikata omaa tuotantoaan. Yhtiö pukeutuu mallioppilaan uniformuun, sanoo Ylen uusi pääluottamusmies Jyrki Saarikoski.

Maanantaina valittiin uusi pääluottamusmies. Torstaina tuli ennakkotieto suurista yt-neuvotteluista. Jyrki Saarikosken ensi vuoden alussa alkavasta kaksivuotiskaudesta Yleisradion työntekijöiden edustajana on tulossa myllerrysten aika.

Tällä hetkellä 1. varapääluottamusmiehenä toimiva Saarikoski, 58, tiesi hyvin, mihin ryhtyy. Kun luottamusmiesvaalia käynnisteltiin syyskuussa, yhtiön johto ilmoitti siirtävänsä noin viidenneksen resursseista uusille alueille seuraavien neljän vuoden aikana.

”Rivien välistä oli luettavissa, että tulossa on jotain työntekijöiden kannalta ikävää”, Saarikoski sanoo.

Lokakuun lopussa ikävät muutokset konkretisoituivat. Ylen johto ilmoitti aikovansa karsia omaa tuotantoa reilun kolmanneksen ja lisätä palveluiden ostamista ulkopuolelta. Nykyinen pääluottamusmies Pike Epstein on arvioinut tuotannon muutosten olevan vasta alkua.

Yle Tuotanto ja Design -osastot työllistävät noin 460 henkilöä Helsingissä ja Tampereella. Jos vähennys toteutuu suunniteltuna, se tarkoittaa noin 160 henkilön töiden loppumista ja on yksi suurimmista kotimaisen media-alan historiassa.

Yt-neuvottelujen on tarkoitus alkaa marraskuussa. Kutsua ei oltu lähetetty tämän lehden painoon mennessä.

 

Työntekijät pitävät Ylen johdon aikeita hätäisinä. Saarikosken mukaan näyttää siltä, että esiin on kaivettu suunnitelmat, jotka tehtiin parlamentaarisen Yle-työryhmän hurjimpien linjausten varalta. Kuin seuraavaa iskua peläten yhtiön johto aikoo leikata nyt enemmän kuin Arto Satosen (kok.) johtama työryhmä lopulta edellytti.

”Se on aika selvästi havaittavissa johtajien puheissa. Viitataan jo nyt vuoden 2019 eduskuntavaaleihin, ja otetaan huomioon asioita, joita ei ole vielä tapahtunutkaan”, Saarikoski sanoo.

”Yle pukeutuu mallioppilaan uniformuun. Se kahlitsee tekemistä ja johtaa siihen, että ihmiset menettävät työnsä.”

Toki Yleisradion on muututtava ja kehityttävä, Saarikoski myöntää. Se kuuluu itsensä ”ikiyleläiseksi” määrittelevän toimittajan mukaan Ylen rooliin ja henkeen.

Saarikoski ottaa esimerkiksi Yle Femin ja Yle Teeman siirron samalle kanavapaikalle. Vaikka kulttuuripiirit ovat kritisoineet muutosta, kanavien työntekijät pitävät sitä järkevänä. Keskeinen ohjelmatarjonta säilyy ja johto on vakuuttanut, ettei tämä uudistus vähennä työpaikkoja.

”Ensisijaista on, että ihmiset saavat pitää duuninsa”, Saarikoski sanoo.

 

Yleläiset ovat huolissaan myös talon hengestä, Saarikoski kertoo. Äkkinäisillä päätöksillä se ajetaan talosta ulos.

”Se henki on sitä, kun yleisradiolaisina tehdään hulluna asioita silloin, kun on tarvis. Tekemisen fiilis ja ammattiylpeys tulevat olemaan koetuksella tulevina aikoina.”

Vuoden 2014 irtisanomisten tunnelmat väreilevät hänen mukaansa edelleen ihmisten mielissä. Tänäkin vuonna talossa on jo käyty kahdet irtisanomisiin päätyneet yt:t, joista toiset koskivat Akuutti-ohjelman tiimiä Oulussa ja toiset uutis- ja ajankohtaistoiminnan assistentteja.

”Yt-neuvottelut ovat todella ikävä prosessi, joka koettelee fiiliksiä ja työntekijöiden keskinäisiä suhteita. Luottamusmiesten rooli on sanoa, että olemme tässä kaikki yhdessä, eikä auta, jos lähdemme toisiamme arvostelemaan ja arvioimaan.”

Työntekijöiden ja pomoportaan välejä hän pitää Ylessä ylipäätään hyvinä. Ikävissäkin käänteissä on nähty, että työntekijöiden näkökohtien kuuleminen on paitsi välttämätöntä myös kaikkien kannalta hyödyllistä.

Aidon kuuntelemisen ja pulmien ratkomisen yhdessä Saarikoski soisi jatkuvan myös tulevissa yt-neuvotteluissa.

”Suurena työnantajan Ylellä on myös ihan oman luokkansa velvollisuudet pohtia sitä, miten tukea niitä, jotka ehkä menettävät työnsä”, Saarikoski lisää.

Hän muistuttaa Ylen hallintoneuvoston edellyttävän yhtiöltä vastuullisuutta henkilöstöasioissa, ja päätösten valmistelua työntekijöiden kanssa.

”Tämä on lupaus, jota Ylen johto ei saa unohtaa.”

Jyrki Saarikoski

A-Studion ulkomaantoimittaja, Ylen 1. varapääluottamusmies ja uutis- ja ajankohtaistoiminnan luottamusmies.

Aloitti työt Ylessä 1980-luvun alussa.

Kisasi pääluottamusmiehen paikasta tuotantojen luottamusmiehen Anu Pylkkäsen kanssa. Voitti 71,5 prosentilla äänistä.

Toimii myös Journalistiliiton ja RTTL:n hallituksissa.