Kuolleita

Aamuradion uranuurtaja

Kuolleita: Raija Massala.

Yleisradion pitkäaikainen toimittaja Raija Massala kuoli 78-vuotiaana 11. lokakuuta Nizzassa. Hän oli syntynyt 1. lokakuuta 1938 Pyhäselällä.

Tampereella suorittamiensa journalistiopintojen jälkeen hän toimi aluksi freelancerina muun muassa televisiossa ja radiouutisissa. Radionkuuntelijat muistavat hänet erityisesti vuonna 1968 perustetun uuden aamuohjelman, Aamun peilin, ensimmäisenä juontajana. Ohjelma vaati lähetyksen tekijöiltä varhaista ylösnousua. Vaikka Massala osallistui mielellään pääkaupungin yörientoihin, hän ilmoittautui tehtävään.

Muutaman vuoden aamuvuorojen jälkeen Massala siirtyi Päivän peilin vetäjäksi, ja vuonna 1981 hänestä tuli radiouutisten ensimmäinen naispuolinen politiikan toimittaja. Myöhemmin Massala vaihtoi radiotyön television ajankohtaistoimitukseen. A-studiossa hän työskenteli eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Valtion journalistipalkinnon perusteluissa 1998 häntä luonnehditaan osuvasti: ”Raija Massala on suomalaisissa toimittaja- ja poliitikkopiireissä käsite. Kun hän liihottelee paikalle, joillakin veret seisahtuvat – useimmilla käy päinvastoin: pulssi kohoaa.”

Raijan toivomuksesta hänen tuhkansa ripoteltiin Välimereen.