Kuolleita

Kuiskaileva Pekka

Toimittaja Pekka Oksala kuoli 74-vuotiaana kotonaan Helsingissä 7. kesäkuuta. Hän oli syntynyt 6. toukokuuta 1942 Helsingissä.

Pekan toimittajanura alkoi Keskisuomalaisen urheilutoimittajana. Mielenkiinto yhteiskunnallisiin asioihin vei hänet pääkaupunkiin Keskisuomalaisen, Suomenmaan ja Helsingin Sanomien politiikan toimittajaksi.

Hänen Yleisradio-kautensa alkoi 1976 Kaakkois-Suomen alueradiosta Lappeenrannasta. Vuodesta 1982 hän oli TV1:n Ajankohtaistoimituksen poliittinen toimittaja. A-studio ja vaaliohjelmat Antero Kekkosen ja Leif Salménin työtoverina tekivät hänestä tutun koko kansalle.

Pekassa oli luontaista jämeryyttä. Hänen repliikkinsä vuodelta 1984 on jäänyt elämään. Silloin pääministeri Kalevi Sorsa arvosteli voimakkaasti Yleä A-studiossa. ”Minun hartiat ovat aika leveät ja kestävät kyllä kaikenlaiset hyökkäykset!”

Juniorina Pekka oli kansainvälisen tason suunnistajalahjakkuus. Suunnistuksen selostajana hänestä tuli käsite. Hän vei selostukset maastoon. Suuri yleisö puhui ”kuiskailevasta Pekasta” – lempeää kunnioitusta alan ammattimiestä kohtaan.

Pekka oli tiukka toimittaja, tarvittaessa kovakin. Joviaalisuus, luotettavuus ja tarkkuus olivat osa hänen persoonaansa.