Journalismi

Lukijoilta: Valemedioista erottautuminen vaatii työtä

Journalistin lukijat ottavat kantaa.

Niin kutsutuista valemedioista tunnetuin MV!!??-sivusto tuottaa suuret määrät uutisia matkivaa sisältöä, joka kopioidaan muualta verkosta tai sepitetään. Ylen kyselyn mukaan maahanmuuttoaiheet ovat yleinen syy seurata julkaisua ja lehden rasistisesta materiaalista on tehty tutkintapyyntö.

Näyttää ilmeiseltä, että vaikkapa Yle tai Ilta-Sanomat on helppo erottaa MV:stä. Ne sitoutuvat Journalistin ohjeisiin ja muun muassa tarkistavat faktansa. Kaikissa tapauksissa niiden toimintatavat eivät kuitenkaan poikkea toisistaan.

Helmikuun alussa Suomen suurimmat tiedotusvälineet kuten Ilta-Sanomat, Iltalehti, MTV ja Yle uutisoivat vastaanottokeskuksissa kiertävistä ”huolestuttavista viesteistä” joukkoahdistelu- tai raiskausuhkaan liittyen.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut 6. helmikuuta, joka huhujen mukaan oli häiriökokoontumisen ajankohta. Juttu kulkeutui Suomen uutisista ensin Finnleaks-valemediaan, Rajat kiinni! -Facebook-ryhmään ja Suomi24-keskustelupalstalle. Vasta sitten se päätyi Ylen sivulle.

Yhdestä uutisesta siis alkoi vyörytys, jossa valemediat ja muu media rinnakkain puhuivat melko olemattomiin lähteisiin perustuvasta asiasta.

Klikkaukset ja jaot ovat nykyään tärkeä mittari. Helsingin yliopiston psykometriikan yliopistonopettaja Jari Lipsasen Facebookissa julkaiseman 252 rikosuutisen vertailun mukaan MTV:n ulkomaalaisten rikollisuuteen liittyvää uutisointia jaetaan huomattavasti enemmän kuin suomalaisten. Klikkausten määrän seuraaminen muuttaa otsikointia ja juttuja sensaatiomaisemmiksi ja helpommin pureskeltaviksi.

Esimerkiksi iltapäivälehtien maahanmuuttoaiheisissa lööpeissä on nähty kuvia terroristitaisteilijoista. Iltalehden Supon uutta turvallisuusselvitystä koskevassa lööpissä 4. marraskuuta  2015 oli suuri kuva terroristitaistelijoista, ja Ilta-Sanomien jutussa Tshekin siirtolaispolitiikasta 2.  elokuuta  2015 käytetään toistuvasti ilmaisua ”laiton maahanmuuttaja”.

Kun maahanmuuttokeskustelun, esimerkiksi poliitikkojen puheiden sävyt muuttuvat, lukijat odottavat, että se heijastuisi mediassa. Ylen kysely ihmisten syistä lukea MV!!??-sivustoa osoittaa, että maahanmuuttajavastaiset lukijat ovat pettyneitä perinteisen median uutisointitapoihin. T-Median kyselyssä vuonna 2015 vain 27 prosenttia vastaajista luotti tiedotusvälineisiin melko tai erittäin paljon.

MV!!??-sivuston poistaminen maailmasta ei muuttaisi isoa kuvaa, sillä valemediat osaavat monistua loputtomiin ja lähes ilmaiseksi. Valemediat ovat dystooppinen ratkaisu median ongelmiin: ne kopioivat ja keksivät uutiset tyhjästä ja toimivat vain verkossa. Ne maksimoivat klikkaukset ja minimoivat kulut.

Valemedioiden klikkauksia ja sensaatioita tavoittelevaan toimintatapaan alistuminen alentaa perinteisen median arvovaltaa lukijoiden silmissä. Siksi omien journalististen standardien pitäminen korkeina ja ansaintatapojen muuttaminen on ainoa tapa todella erottautua. Luotettavuuden pitää näkyä teoissa.

Hyvä puoli asiassa on, että valemedioista voi erottautua vain edukseen.