Journalisten

Näthatet ska stävjas i Sverige

En utredning till svenska justitiedepartementet föreslår ökat straffansvar för den som upprätthåller chattar och diskussionsforum.

Ökat straffansvar för den som upprätthåller chattar och diskussionsforum.

Det föreslår nu en utredning som getts till svenska justitiedepartementet. Utredningen föreslår att det ska vara upprätthållarens ansvar att olaga hot och olaga integritetsintrång som framförs på en elektronisk anslagstavla tas bort. Det längsta straffet föreslås bli två års fängelse.

Nytt är också en moderniserad definition av ärekränkning. En person som beskyller, förödmjukar eller uttalar sig nedsättande om en annan person på nätet ska nu få ett straffansvar, heter det.

Journalister, politiker och forskare och andra som riskerar bli utsatta för näthat välkomnar antagligen förslaget. Men i Expressen (16. 2) skriver yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att lagförslaget äventyrar den konstnärliga friheten, eftersom allt som yttras i offentligheten, till exempel på teatrar, skulle omfattas av lagförslaget. Betänkandet ”Integritet och straffskydd” finns på regeringen.se.