Media-ala

Joka sään kuvaaja

Kuolleita: Tauno Romppainen

Freelancekuvaaja Tauno Romppainen kuoli 74-vuotiaana 27. tammikuuta. Hän oli syntynyt 9. heinäkuuta 1941.

Yli kolmekymmenvuotisen kuvaajauransa aikana hän kiersi kameransa kanssa niin Lapin korkeimmat tunturit, Muurmannin rannikon kuin Lofoottien saariston. Hän oli kuvaaja 24 tuntia vuorokaudessa.

Hän kuvasi moottorikelkkojen, mönkijöiden, helikoptereiden, lentokoneiden, troolareiden ja jokiveneiden kyydissä. Hän laski suurimmat Lapin kosket kumilautalla ja kuvasi tapahtumat arkistoonsa.

Tutustuin Taneen viisikymmentäluvun loppupuolella, kun tulin Pelkosenniemeltä Rovaniemelle opiskelemaan ilta-ammattikoulussa. Olimme molemmat pätkätyöläisiä, ja Tane luovutti minulle työpaikkansa, jonka hän jätti siirtyäkseen autoilija-isänsä kaveriksi.

Kun Tane sai tädiltään piikkinokka-Mossen, maailma oli auki nuorukaisille. Teimme ensimmäisen ”haastattelumme” Sodankylän tansseissa. Tanella oli kamera kaulassa ja minulla muistilehtiö ja kynä kädessä. Juttua ei reissulta koskaan syntynyt, vaikka yöseuraa saimmekin.

Ammatti siitä lopulta tuli. Kun aloitin töissä Rovaniemellä Ylessä, Tane oli liittynyt kaitafilmikerhoon. Siitä alkoi hänen polkunsa ammattilaiskuvaajaksi.

 

Lue lisää aiheista: