Nimitys

Paluumuuttaja

Elinkeinoelämän keskusliiton viestintäjohtaja Jouni Kemppainen, 52, aloittaa 1. maaliskuuta Maaseudun Tulevaisuuden vastaavana päätoimittajana.

Pestisi EK:n viestintäjohtajana jää reilun vuoden mittaiseksi. Miten pitkään aiot viihtyä Maaseudun Tulevaisuudessa?

Minulla on kaikki syy uskoa viihtyväni Maaseudun Tulevaisuudessa oikein hyvin. MT on erityislaatuinen – vinkeä – lehti, joka yllättää myönteisesti lähes kaikki. Se edustaa satavuotista perinnettä, uskoo vankasti omaan aihepiiriinsä ja on positiivinen.

 

Miten palkanmaksaja vaikuttaa journalistiseen riippumattomuuteen?

Journalismia tehdään aina yleisölle. Tehtäväni on tuottaa MT:n asiakkaille niin arvokasta sisältöä, että he kokevat saavansa tilausmaksuilleen vastinetta ja tietysti vielä vähän sen ylikin. Journalismin on oltava rohkeaa ja totuuteen pyrkivää. Aihevalinnat ja käsittelytavat on tehtävä niin, että ne ovat lukijoiden mielestä relevantteja.

 

Onko Maaseudun Tulevaisuuden linja yhtä kuin MTK:n linja?

MT on lukijoidensa asialla. Samalla se on MTK:n äänenkannattaja. Monet lukijat ovat MTK:n jäseniä, mutta yhä suurempi osa on muita maa- ja metsätaloudesta, ympäristöasioista, luonnosta tai vaikkapa maakuntien monipuolisesta elämästä kiinnostuneita. Tehtävänäni on huolehtia siitä, että sekä MTK:n jäsenet että muut lukijat ovat tyytyväisiä lehden linjaan.

 

Edeltäjäsi Mikael Pentikäinen ja Lauri Kontro ovat keskustalaisia, ja Kontro johti päätoimittaja-aikanaan Suomen Metsästäjäliittoa. Onko sinulla sidonnaisuuksia?

Työhöni EK:ssa liittyy joitakin luottamustehtäviä, joista luovun, kun aloitan MT:ssa. Minkään puolueen jäsen en ole. Metsästän lintuja, mutta en kuulu mihinkään hirviporukkaan.

 

Aiotko uudistaa Maaseudun Tulevaisuutta?

Uudistuksista en halua sanoa mitään, ennen kuin olen keskustellut niistä toimituksen kanssa. Tähänkin asti lehteä on uudistettu ja tehty taiten.

 

Mitä ominaisuuksia vaaditaan Maaseudun Tulevaisuuden toimittajalta? Pitääkö hallita maatilan työt?

Ei se pahitteeksi ole, mutta tärkeämpi on hallita toimittajan työ. Toimittajan pitää ymmärtää relevanssin ja kiinnostavuuden yhteisvaikutus, muut asiat ovat opittavissa.

 

Osaatko itse käyttää puimuria tai lypsykonetta?

Asuin 10-vuotiaaksi asti maatilalla Huittisissa ja vaimoni isällä on maatila. Uusia puimureita en ole käyttänyt, mutta osaan toki ajaa traktoria ja tehdä monia peltotöitä. Kotieläinten hoidosta minulla ei ole kokemusta. Metsätöitä taas olen tehnyt nuoresta pitäen.

Elinkeinoelämän keskusliiton viestintäjohtaja Jouni Kemppainen, 52, aloittaa 1. maaliskuuta Maaseudun Tulevaisuuden vastaavana päätoimittajana. Kemppainen on työskennellyt aiemmin Ylessä uutispäätoimittajana, toimituspäällikkönä ja taloustoimittajana sekä Turun Sanomissa toimittajana. MT:n nykyinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen aloittaa toukokuussa Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana.