Nimitys

Talous on politiikkaa

Kauppalehden talouspolitiikan ja työmarkkinoiden toimittaja Kaija Ahtela, 57, on nimitetty lehden Brysselin-kirjeenvaihtajaksi.

Miksi halusit kirjeenvaihtajaksi Brysseliin?

Vanhanakin täytyy ottaa vastaan uusia haasteita. Eurooppa on mielenkiintoisessa vaiheessa, kun talouden takkuaminen ja pakolaisongelma koettelevat EU:n kestävyyttä.

 

Miten arvioit tulevan asemapaikkasi turvallisuustilannetta?

Tuskin mikään Euroopan suurkaupunki on ollut turvallinen enää vuosiin. Toki terroriuhka pelottaa. Outoa olisi, jos se ei pelottaisi. Tämän ikäisenä sitä on kuitenkin oppinut elämään pelkojensa kanssa.

 

Onko terroriuhka vaikuttanut jotenkin uuteen työhön valmistautumiseen?

Ei ole. Valtaosa ihmisistä kuolee kuitenkin vanhuuttaan, todennäköisesti minäkin.

 

Kumpaa työsi on enemmän: talouden vai politiikan toimittamista?

Talous on tulokulma työssäni, erityisesti yritysten toimintaan vaikuttavat päätökset. Mutta talous on myös politiikkaa, ja politiikka on taloutta. Ei niitä voi leikata irti toisistaan.

 

Miten hyvin tunnet EU-koneiston?

Tunnen kutakuinkin kaikki Brysselissä olevat suomalaispoliitikot ja osan avustajista. Neuvoston pääsihteeristössä oleva Reijo Kemppinen oli esimieheni 1980-luvulla Uudessa Suomessa.

EU-asiat ovat myös kotimaan politiikkaa. Valtaosa Suomen lainsäädännöstä perustuu direktiiveihin tai EU:n asetuksiin.

 

Mitä kieliä osaat?

Englannilla aion pärjätä. Tosin suoritin ranskan perusopinnot muutama vuosi sitten yliopistolla, mutta en voi kehuskella taidollani. Papereiden perusteella myös virkamiesruotsin pitäisi olla hallussa. Se ja lyhyt saksa auttavat periaatteessa ymmärtämään flaamin kieltä – siis periaatteessa. Mutta eikös se mene niin, että kun herra antaa tehtävän, se antaa myös siihen riittävän kielitaidon.

 

Teit muutama vuosi sitten opintovapaalla gradun teoreettisesta filosofiasta ja opiskelit psykologiaa. Mitä hyötyä opinnoistasi on ollut toimittajan työssä?

Kaikki hauska pitää aivosolut virkeänä, ja laaja yleissivistys on etu: toimittajan työhän on informaation käsittelyä, pilkkomista, kokoamista ja jalostamista.

Filosofia antaa hyvät välineet analyyttiseen ja loogiseen ajatteluun. Aatehistoria tuo perspektiiviä ymmärtää erilaisia ajassa olevia virtauksia. Psykologian opinnoista on etua ihmisten kanssa toimimisessa.

 

Pestisi kestää noin kaksi vuotta. Onko euroalue koossa vielä palattuasi?

Jaa-a. Olen toimittaja, en ennustaja.

Kauppalehden talouspolitiikan ja työmarkkinoiden toimittaja Kaija Ahtela, 57, on nimitetty lehden Brysselin-kirjeenvaihtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään helmikuussa 2016. Aiemmin Ahtela on työskennellyt eri tehtävissä Ilta-Sanomissa ja Taloussanomissa sekä politiikan toimittajana Demarissa ja Uudessa Suomessa.