Journalismi

Tutkiva journalismi yhdistää voimia

”On totuutta tavoittelevia, mutta myös sensaatioita metsästäviä tutkivia journalisteja”, sanoo Hans Leyendecker, Süddeutsche Zeitungin (SZ) poliittisen toimituksen esimies ja Saksan tunnetuin tutkiva toimittaja jo 1980-luvun alusta Der Spiegelissä työskennellessään.

Saksassa on alkanut tutkivan journalismin renessanssi vastapainona mediatalojen rajuille supistuksille. Koventunut kilpailu pakottaa erottautumaan omaperäisillä hankkeilla, jutuilla ja skuupeilla. Maassa on syntynyt uutta tutkivan journalismin yhteistyötä.

SZ ja alueelliset yleisradioyhtiöt NDR ja WDR käynnistivät viime helmikuussa tutkivan hankkeen. Se poiki ensimmäiseksi paljastuksen Yhdysvaltojen ja Saksan tiedustelupalveluiden yhteistyöstä vuosina 2004 – 2009.

Seuraava yhteishanke oli jo kansainvälinen. Suuryritysten veronkiertoa paljastaneiden Luxemburg-vuotojen selvittämiseen osallistui saksalaisten toimijoiden lisäksi tutkivien toimittajien verkosto, jossa oli mukana myös brittiläinen The Guardian.

Muita uusia kuvioita ovat Die Zeitin ja yleisradioyhtiö BR:n yhteistyö sekä tutkivien journalistien kollektiivi Correctiv, joka toimii Bosch-säätiön ja joukkorahoituksen turvin lehtitaloista riippumattomana.

Hans Leyendecker korostaa yhteistyön merkitystä. Journalistien tehtävä on tuoda julkisuuteen jotain, mitä ei ole aiemmin tiedetty.

”Tutkiva journalismi on päivittäistä puurtamista, ei vain skuupin metsästystä.”