Journalismi

Risto Vuorinen odottaa selvitystä propagandistisyytteistä

Ylen Viron-avustaja Risto Vuorinen toivoo, että häntä vastaan esitetyt syytteet valehtelemisesta ja propagandan levittämisestä selvitettäisiin julkisesti.

”Tavoitteeni on ollut kertoa Viron elämästä ja olen sanoutunut irti politiikasta. En yleensä keskustele Facebookissa, mutta Tuomioja-tapaus oli vain niin räikeä, että aloin keskustella siitä”, Vuorinen sanoo.

Vuorinen julkaisi suljetussa profiilissaan muun muassa entisen ulkoministerin Urmas Paetin kirjoituksen, jossa suhtaudutaan Suomen Nato-kantaan ymmärtäväisesti historian vuoksi. Jakoon lähti myös Sami Lotilan Todellinen Tallinna -blogikirjoitus, jossa väitettiin Viron presidentinkanslian kytänneen mahdollisuutta saattaa ulkoministeri Erkki Tuomioja huonoon valoon.

Tämän jälkeen Viron presidentin neuvonantaja Iivi Anna Masso syytti twiitissään Vuorista Kreml-propagandan levittämisestä ja suositteli, ettei hänelle annettaisi haastatteluja.

Julkisesti Masso on pitänyt Lotilan blogia halventavana ja tapausta esimerkkinä informaatiosodasta, jossa Viron mainetta pyritään systemaattisesti mustaamaan. Vuorinen on epäammattimainen toimittaja, koska levitti viestiä, Masso kirjoitti Facebookissa.

Vuorinen haluaisi, että syytökset käytäisiin läpi, koska muuten ne jäävät elämään.

”On rankka juttu, että yritetään tuhota toimittajan ura, jos tämä esittää mielipiteitä. Tämä on sananvapauden kannalta varoittava esimerkki”, Vuorinen sanoo.

Hän huomauttaa, että toimittajia on jo ennen häntä joutunut presidentinkanslian epäsuosioon.