Liitto

Positiivisen viestin puolella

Journalistiliiton tuore puheenjohtaja Hanne Aho aikoo vaikuttaa ajoissa ja tehokkaasti.

Haastoit istuvan puheenjohtajan. Mitä muutat ensimmäisenä?

Tärkein tehtävä on hallitusohjelmakirjauksiin vaikuttaminen. Siinä arvonlisäverot ovat yksi asia, Ylen pitkäjänteinen rahoitus toinen. Päättäjiin pitää vaikuttaa riittävän ajoissa ja tehokkaasti, jotta viesti menee perille.

Olet liiton ensimmäinen naispuheenjohtaja. Miksi siinä meni näin kauan?

Ei aavistustakaan. Politiikassa minua ei ole koskaan kohdeltu miehenä tai naisena. En ajattele nytkään, että olen nainen.

Mitä kampanjassasi mainostettu ”henkinen johtajuus” käytännössä tarkoittaa?

Liiton työkaluja ovat toimisto ja luottamusmiehet. Heitä ilman koneisto ei toimi. Johtajan pitää tehdä työolot sellaisiksi, että ihmiset innostuvat, saavat tukea ja kokevat olevansa arvokkaita. Positiivinen viesti ei maksa mitään. Tämä koskee kaikkia työnantajia.

Vaali jakoi valtuustoa lehdistön ja RTTL:n blokkeihin. Miten liiton yhtenäisyys palautetaan?

Kun on kaksi ehdokasta, syntyy väkisin vastakkainasettelua. Blokkien purkamiseen ei auta muu kuin työ. Eri osapuolet tulevat huomaamaan, etten ole blokki-ihminen.

Sinua on kritisoitu siitä, ettet tunne sähköisen viestinnän kenttää. Miten korjaat asian?

Journalistiliiton puheenjohtajaksi ei ole koulua. On paljon asioita, joita pitää opetella ja tämä on sellainen asia.

Miten liiton talous saadaan kuntoon?

Alan työttömyys on kasvanut reippaasti, ja kriisitilanteessa kulut kasvavat. On tehtävä säästöjä, joita voisi syntyä, jos liiton organisaatiota muutetaan ja toimintaa parannetaan. Tiukan paikan tullen omaisuutta on varaa vielä syödä, mutta kuinka kauan? Näistä pitää tehdä yhteisiä linjauksia.

Mistä säästetään?

Yt-neuvottelut ovat siirtäneet edunvalvontaa voimakkaasti työpaikoille ja vähentäneet sitä yhdistyksistä. Toimitusosastojen, yhdistysten ja liiton työnjakoa kannattaa miettiä: tehdäänkö päällekkäistä työtä?

Liiton puheenjohtajan työ on myös lobbausta. Kenet viet lounaalle ensimmäisenä?

Voi herran pieksut, en ole ajatellut kysymystä! Työntekijäjärjestöjen yhdistymiskeskustelu on kiinnostava projekti. Siitä olisi hyvä saada sisäpiiribriiffi. Esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palolalla on kiinnostavia ajatuksia.

Mitä liitto voi tehdä jäsenten heikolle työllisyystilanteelle?

Liitolla voisi olla osaamista siitä, missä muissa tehtävissä ammattijournalistin taidoista on hyötyä. Kun alan työpaikat vähenevät, kaikki eivät voi tehdä tätä työtä. Tietysti liiton pitää toimia niin, että työpaikkoja syntyy lisää. On myös tärkeä opetella uusia työtapoja ja -välineitä. Meillä on liitossa hirveästi osaamista. Mitä mahdollisuuksia olisi sisäiseen kouluttamiseen?

Mikä on SJL:n tärkein tavoite seuraavalle nelivuotiskaudelle?

Media-alan toimintamahdollisuuksien vakiinnuttaminen. Eniten meihin ovat vaikuttaneet valtiovallan päätökset, eivät niinkään työehtosopimukset. Päättäjien pitäisi ymmärtää, että pitkäjänteinen toiminta luo työpaikkoja.

Miten rentoudut rankasta työstä?

Tallilla ei voi ajatella mitään tai tippuu hevosen selästä. Pihatöissä tai juostessakaan en ajattele. Kaipaan myös keskustelua.

Hanne Aho

  • Kuka? Journalistiliiton puheenjohtaja kaudella 2015 – 2018. 41-vuotias Suomen Aikakauslehdentoimittajain liiton puheenjohtaja, Suomen Kuvalehden graafikko ja demarivaltuutettu. Aikoo luopua muista luottamustehtävistään.
  • Mitä? Voitti vuodesta 2006 puheenjohtajana olleen Arto Niemisen valtuuston kokouksessa äänin 45 – 32.
  • Mistä? Asuu Sipoon Talmassa. Perheeseen kuuluvat aikuinen tytär, miesystävä ja kissa.