Journalisten

God ton på flyget

SAS beslut att dra in hela upplagan av sin tidning Scandinavian Traveler, på grund av en artikel om nordisk rasism, väckte en del frågor.

Skribenten Per Svensson var övertygad om att flygbolaget låtit sig påverkas av norska Fremskrittspartiets påtryckningar, medan SAS förklarade tilltaget med att artikeln inte var tillräckligt bra.

Att SAS överhuvudtaget publicerat en artikel om politisk historia är modigt i den ängsliga flygbranschen. I Finnairs tidning Bluewings hör Alexander Stubb visserligen till kolumnisterna, men några brännande texter handlar det inte om.

”Vi undviker otrevliga ämnen och använder inte en kritisk ton. Tidningens syfte är att främja vår marknad, och i viss mån hela Finland. Därför publicerar vi inget som vår breda kundkrets kan uppfatta som kränkande”, förklarar Arja Suominen, chefredaktör för Bluewings.