Nimitys

Maija Raninen

Nimityshaastattelu. Oikeustieteen ylioppilas Maija Raninen on aloittanut Journalistiliiton työehtoasiamies Valtteri Aaltosen sijaisena.

Maija Raninen työskentelee liitossa kevääseen 2015 saakka. Työoikeuteen erikoistunut Raninen on valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta. Hän on työskennellyt Tehyssä osa-aikaisena edunvalvontaneuvojana.

Minkälaisia haasteita olet ehtinyt jo pestisi alkuvaiheessa kohdata?
Paljon tulee tietysti uutta. Uudessa työehtosopimuksessa on paljon haltuun otettavaa. Alana tämä on sellainen, että tessissä on paljon ehtoja joita muilla ei ole, esimerkiksi työaikamuotoja tarvitaan enemmän kuin monella muulla alalla. Vaikkapa jaksotyö on ohjelmatyöntekijöillä suhteellisen yleistä.

Tulit työhösi kesken Ylen suurten yt-neuvottelujen. Oliko hankala hypätä kesken mukaan näin isoon keissiin?
Tietyllä tavalla kyllä, mutta Ylen yt- neuvottelujen hoitamisessa neuvottelijat, luottamusmiehet, toimiston henkilökunta ja muut ovat tehneet hienoa työtä. Olemme jakaneet työn niin, että minun osalleni tulee lähinnä auttaa yt:n jälkihoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Olet ensi keväänä saamassa valmiiksi jo toisen maisterintutkintosi. Ilmeisesti olet kiinnostunut yhteiskunnasta melko laajalti?
Kyllä. Valtiotieteistä saa ihan hyvää pohjaa ainakin työmarkkinajurismiin. Sieltä on saatavissa yhteiskunnallista ymmärrystä ja käsitys-tä yhteiskuntapolitiikasta
sekä ympäröivästä maailmasta. Olen kiinnostunut historiasta, yhteiskuntapolitiikasta, työelämästä ja työmarkkinoiden toiminnasta.

Millaista journalismia kulutat?
Kaikenlaista. Suomen Kuvalehteä tulee luettua paljon. Se on suosikki, joka on jäänyt poliittisen  historian ajoilta, samoin Ulkopolitiikka. Muuten kevyempää. Ehdottomasti paperi-Hesaria, vaikka sähköistä mediaa tulee tietenkin muuten seurattua.

Tulet journalismin piiriin hiukan ulkopuolelta. Millaisena näet sen tulevaisuuden. Onko sitä?
On totta kai! Median murroksesta on kohkattu jo vuosikymmeniä. Edunvalvonnassa tulee huomioida erityisesti palkkauskysymykset. Kun työntekijöiden pitää ottaa haltuun uusia työntekovälineitä ja työtapoja, tulee miettiä kuinka se huomioidaan palkassa ja kuinka siihen koulutetaan. Edunvalvonnan tärkein tehtävä on edistää jäsenten työskentelyolosuhteita.