Media-ala

Keskisuomalainen karsii lehtiensä ilmestymispäiviä, toimitukset välttyivät kovilta irtisanomisilta

Keskisuomalainen kertoi tänään tiistaina 26. syyskuuta vähentävänsä kahdeksan paperilehden ilmestymispäiviä. Kahden lehden ilmestymispäivien vähenemisestä päätettiin jo aiemmin. Vähennykset ovat osa konsernin tehostamisohjelmaa, jolla tavoiteltiin viiden miljoonan euron säästöjä.

Keskisuomalainen-konserni vähentää kahdeksan alue- ja paikallislehtensä ilmestymispäiviä ja työtä toimituksista 4,6 henkilötyövuoden verran. Ketään ei kuitenkaan irtisanota, vaan työ vähenee esimerkiksi osa-aikaistamisien, eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen myötä.

Neuvotteluihin osallistuneet Savon Median, Kaakon Viestinnän ja Hämeen Median lehtien toimitusten pääluottamushenkilöt kuvailevat työntekijöiden tunnelmia helpottuneiksi. Neuvottelujen alkaessa työnantaja harkitsi 11 työntekijän irtisanomista.

Eniten työ vähenee Savon Median kahdesta lehdestä, Warkauden Lehdestä ja Iisalmen Sanomista.

Aiemmin viisipäiväinen Warkauden Lehti ei jatkossa ilmesty paperisena tiistaisin ja perjantaisin. Työ vähenee toimituksesta 1,6 henkilötyövuoden verran. Vähennys toteutuu kokonaan vapaaehtoisten osa-aikaistamisten turvin, Warkauden Lehdessä työskentelevä Keski-Savon lehtien pääluottamushenkilö Merja Turunen kertoo.

”Lopputulos oli olosuhteisiin nähden meillä paras mahdollinen. Ketään ei irtisanota, vaan suuri osa toimituksesta on ilmoittanut työnantajalle olevansa vapaaehtoisesti valmiita osa-aikaistamiseen.”

Turunen jää itsekin osa-aikaiseksi sen jälkeen, kun luottamushenkilön suoja-aika loppuu.

”Toimituksen keski-ikä on korkea. Moni mietti sitä, että tässä on vielä muutama vuosi eläkeikään ja keventäminen on tervetullutta, jotta jaksaa paremmin”, Turunen kertoo.

”Olen aika ylpeä siitä, että näin pienestä porukasta löytyi niin paljon solidaarisuutta, että tällainen malli oli mahdollinen.”

Aiemmin kuusipäiväinen Iisalmen Sanomat luopuu sunnuntain paperilehdestä. Työ toimituksesta vähenee 1,8 henkilötyövuoden verran, mutta ketään ei irtisanota.

Yksi työntekijä jää eläkkeelle, yksi vapaaehtoisesti osa-aikaiseksi ja yksi tehtävä järjestellään toimituksessa toisin, Iisalmen Sanomien varapääluottamushenkilö, tuottajana työskentelevä Anni Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan työntekijöille oli helpotus, että paperilehden numeroita karsittiin vain yksi. Neuvotteluissa oli pöydällä useammasta päivästä luopuminen.

”Lukijoiden kannalta muutos ei ole nyt niin suuri. Uutisointi jatkuu verkossa seitsemänä päivänä. Se jää sitten mietittäväksi, että miten se hoidetaan.”

Tänään julkistetut muutokset Keskisuomalaisen lehtien ilmestymispäivissä tulevat voimaan ensi vuoden huhtikuussa.

Savon Media on jo aiemmin kertonut vähentävänsä kahden muun paperilehtensä ilmestymistä jo tänä syksynä. Lokakuun alusta lähtien aiemmin kaksipäiväinen Sisä-Savo ilmestyy paperisena enää kerran viikossa. Samoin aiemmin kolmipäiväinen Pieksämäen Lehti ilmestyy paperisena kahdesti viikossa. Toimituksesta osa-aikaistettiin kesällä käydyissä muutosneuvotteluissa yksi työntekijä.


Kaakon Viestinnän lehdistä Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat ja Länsi-Savo luopuvat sunnuntain lehden painamisesta. Lehdet ilmestyvät jatkossa sunnuntaisin digitaalisina näköislehtinä. Jo aiemmin kuusipäiväinen Itä-Savo muuttuu viisipäiväiseksi.

Muutoksien seurauksena työ toimituksissa vähenee 1,2 henkilötyövuoden verran, kertoo pääluottamushenkilö Aapo Mentula. Näistä 0,2 henkilötyövuotta on journalistista työtä ja yksi henkilötyövuosi teknistä taittotyötä. Ketään ei irtisanota, vaan työ vähenee muilla tavoilla.

Alun perin Kaakon Viestintä suunnitteli vähentävänsä toimituksistaan viisi työntekijää.

”Työporukan puolesta olen helpottunut, että henkilöstövaikutuksia ei tullut tämän enempää. Olisin ollut yllättynyt, jos olisi tullut, sillä jakelukustannusten poistumisesta tulee niin paljon säästöjä”, Mentula sanoo.

”Onhan se silti yhden aikakauden päätös ja osalle tilaajista merkittävä juttu. Seitsemänä päivänä tulee silti paikallista sisältöä, kuten ennenkin.”


Hämeen Median lehdistä Forssan Lehden sunnuntain paperilehti loppuu. Näillä näkymin myöskään digitaalinen näköislehti ei ilmesty sunnuntaisin.

Forssan Lehden toimituksesta ei kuitenkaan irtisanota ketään eikä vähennetä journalistista työtä muullakaan tavalla. Neuvottelujen alkaessa työnantaja arvioi vähentävänsä Forssan Lehdestä kaksi toimituksellista työtä tekevää.

”Otimme tiedon ilolla, mutta myös hämmentyneenä vastaan. Säästöt ovat löytyneet muualta”, Hämeen Median pääluottamushenkilö Nina Räty kertoo.

”Forssassa on työskennellyt se määrä ihmisiä, joka todella tarvitaan lehden tekemiseen. Odotin kauhulla sitä, jos sieltä olisi vähennetty ihmisiä.”

Työhön Hämeen Median lehdissä vaikuttaa myös se, että Keskisuomalainen luopuu Lahden sanomalehtipainosta. Tuotanto loppuu Lahdessa jo tämän viikon lopussa, lauantaina 30. syyskuuta. Sanomalehtien painaminen siirtyy Kouvolaan ja Tuusulaan.

Muutos vaikuttaa monen lehden painoaikatauluihin. Esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomien sivut menevät kiinni 55 minuuttia aiemmin, kello 21.30. Se muuttaa uutistyön rytmiä.

”Tämä on meillekin hyvinkin tuore asia. Lähinnä olemme silmät renkaina ihmetelleet tätä, ja pohtineet mikä kaikki pitää uudistaa ja mihin kaikkeen tämä vaikuttaa”, Etelä-Suomen Sanomissa työskentelevä Räty kertoo.

”Muutos on iso. Kuten hyvin tiedetään, illalla voi vielä tapahtua kaikennäköistä.”


Keskisuomalainen kertoi yhtiöidensä muutosneuvottelujen päättymisestä keskiviikkona 26. syyskuuta. Neuvottelujen syynä oli koko konsernia koskeva tehostamisohjelma, jolla tavoitellaan viiden miljoonan euron säästöjä.

Ilmestymispäivien ja paperilehtien vähentämisen ja sanomalehtipainon lakkauttamisen lisäksi Keskisuomalainen esimerkiksi sulauttaa yhteen jakeluyhtiöitään.

Kaikkiaan yhtiö arvioi tehostamisohjelman vähentävän konsernista 35,5 henkilötyövuotta. Yhtiön tiedotteen mukaan henkilöstövaikutukset tarkentuvat vielä myöhemmin. Koko vähennys ei toteudu irtisanomisina, vaan työntekijöitä jää eläkkeelle tai ottaa eropaketin, heitä osa-aikaistetaan ja määräaikaisuuksia päättyy.

Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan tehostamisohjelman tarkoituksena on parantaa yhtiön tulosta. Sitä ovat heikentäneet muun muassa inflaatio, perinteisen lehtimainonnan hiipuminen, painopaperin hinta ja jakelun kasvaneet kustannukset.

Kangaskorven mukana yhtiö aikoo jatkossa kehittää digitaalista liiketoimintaansa. Keskisuomalainen aikoo esimerkiksi uudistaa lehtiensä mobiilisovellukset.