Liitto

He ovat ehdokkaat Journalistiliiton puheenjohtajaksi

Matleena Kuusela edustaa Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöitä (SET), Maria Markus Suomen freelance-journalisteja (SFJ), Marjaana Varmavuori Helsingin Seudun Journalisteja (HSJ) ja Jani Tanskanen Radio- ja televisiotoimittajien liittoa (RTTL).

Journalistiliiton puheenjohtajaehdokkaat ovat Matleena Kuusela, Maria Markus, Jani Tanskanen ja Marjaana Varmavuori.

Kuusela edustaa Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöitä (SET), Markus Suomen freelance-journalisteja (SFJ), Tanskanen Radio- ja televisiotoimittajien liittoa (RTTL) ja Varmavuori Helsingin Seudun Journalisteja (HSJ).

Matleena Kuusela, 36, on ammatiltaan valaisija. Hän työskentelee elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöille työsuhteisena freelancerina. Kuusela asuu Helsingissä.

Maria Markus, 50, on jyväskyläläinen vapaa toimittaja ja radiojuontaja.

Jani Tanskanen, 34, on freelance-toimittaja ja väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa. Hän on työskennellyt Ylelle Yhtyneet-sopimuksella eli työsuhteisena freelancerina. Hän asuu Jyväskylässä.

Marjaana Varmavuori, 41, on helsinkiläinen toimittaja ja tällä hetkellä perhevapaalla työstään Helsingin Sanomissa.

Kaikki neljä ehdokasta ovat yhdistystensä puheenjohtajia.


Marjaana Varmavuori haluaisi puheenjohtajana kehittää ja vahvistaa liittoa niin, että se pystyy jatkossakin ajamaan jäsentensä etuja koko ajan haastavammaksi muuttuvassa toimintaympäristössä.

”On myös tärkeää varmistaa, että kaikkien jäsenryhmien äänet kuuluvat liitossa.”

Tanskasen mielestä nyt tarvitaan Journalistiliittoa, joka vaikuttaa vahvasti mediapolitiikassa, työmarkkinoilla ja julkisessa keskustelussa.

”Työsarkaa riittää, sillä luotettavan journalismin toimintaedellytyksiä on heikennetty kestämättömästi. Massiiviset irtisanomiset Ylessä ja viimevuotinen ehdotus viedä JSN:n valtionapu kokonaisuudessaan ovat osa tätä kehitystä. Poliitikot ja koko yhteiskunta on saatava vakuuttuneiksi siitä, että riippumaton media on demokratian perusta.”

Markus puolustaisi liiton puheenjohtajana ammattimaista journalismia työmuodosta ja -paikasta riippumatta.

”Haluan yhdistää moninaisen jäsenistömme sekä edistää media-alan työoloja ja työssä jaksamista.”

Kuusela keskittyisi puheenjohtajana liton toiminnan lisäämiseen Helsingin ulkopuolella esimerkiksi tapahtumien kautta ja toisi eri ammattiryhmät vahvemmin näkyviin liiton toiminnassa ja viestinnässä. Lisäksi hän haluaisi kehittää liiton näkyvyyttä etenkin nuorille sekä vahvistaa ja monipuolistaa sen asemaa yhteiskunnassa.

”Tavoitteeni on liitto, joka ei vain reagoi muutoksiin vaan myös johtaa niitä.”


Varmavuori olisi mielestään sopiva Journalistiliiton puheenjohtajaksi muun muassa siksi, että on hyvä vuoropuhelussa.

”Osaan kuunnella, poimia tärkeät viestit ja välittää niitä eteenpäin. Pidän tärkeänä sitä, että tieto kulkee hyvin jäsenten, yhdistysten ja osastojen aktiivien ja liiton välillä”, Varmavuori sanoo.

”Osaan ajatella isosti mutta myös tehdä visioista ja tavoitteista totta. Olen rohkea, ja minulla on todella kova paineensietokyky.”

Tanskanen pitää vahvuutenaan sitä, että on tottunut Journalistiliiton suurimman jäsenyhdistyksen puheenjohtajana monenlaiseen edunvalvontaan ja jäsenistön moninaisuuteen.

”Kaikki on pidettävä mukana – niin freelancerit kuin vakituisissa työtehtävissä olevat, niin toimittajat kuin äänisuunnittelijat. Erityiset intohimoni ovat media- ja kulttuuripoliittisessa keskustelussa ja lainsäädäntöön vaikuttamisessa. Liiton ääni on tuotava varsinkin sinne, missä se ei välttämättä muutoin kuulu.”

Markus olisi mielestään hyvä puheenjohtaja liitolle, koska on työskennellyt suurimman osan toimittajan urastaan freelancerina ja kokenut siten etulinjassa mediakentällä ja -bisneksessä käynnissä olevaa myllerrystä.

”Toimeksiantajiini kuuluu mediataloja niin printin kuin sähköisen median puolelta, ja olen työskennellyt myös paikallis- ja maakuntalehdissä.”

Kuusela sanoo olevansa vahvimmillaan uuden luomisessa ja nauttivansa siitä.

”Minulla on kokemusta muutosjohtajuudesta ja siitä, miten voidaan rakentaa kestävää ja vaikuttavaa organisaatiota, joka reagoi jäsenistön tarpeisiin ja ennakoi tarvittavaa kehitystä.”

Hän on toiminut myös esihenkilötehtävissä ja johtanut SET:iä kuusi vuotta.

Maria Markus on toiminut SFJ:n puheenjohtajana vuodesta 2020. Hän on Journalistiliiton valtuuston jäsen ja osallistunut liiton neuvotteluihin itsensätyöllistäjien työehdoista. Hän toimii myös kansainvälisten asioiden parissa Journalistiliitossa ja Euroopan journalisteissa.

Tanskanen on toiminut RTTL:n puheenjohtajana vuodesta 2023. Hän on Journalistiliiton hallituksen jäsen, tekijänoikeusjärjestö Kopioston hallituksen jäsen ja on toiminut myös Julkisen sanan neuvoston jäsenenä.

Varmavuori on toiminut HSJ:n puheenjohtajana vuodesta 2018. Hän on pitkäaikainen Sanomain toimitusosaston aktiivi ja toiminut myös Journalistiliiton valtuutettuna. Nykyään hän on Journalistiliiton hallituksen jäsen ja liiton jäsenviestintävaliokunnan puheenjohtaja.

Jutun lähteenä on käytetty puheenjohtajien itsensä ja heidän jäsenyhdistystensä heistä laatimia esittelytekstejä. Tekstit voi lukea tarkemmin Journalistiliiton verkkosivuilta.

Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät tarkemmin Journalistin ja Journalistiliiton yhteisessä puheenjohtajatentissä tiistaina 4. maaliskuuta. Tallenteen tentistä voi katsoa Journalistiliiton Vimeo-videopalvelussa. Journalistin juttu tentistä löytyy Journalistin verkkosivuilta.

EDIT 12.3.2025 klo 14.55: Jutun lopun ennakkotieto puheenjohtajatentistä päivitetty tentin videolinkkiin.