Keskisuomalainen-konserniin kuuluvien PK Paikallismediat Oy:n ja Karelia Viestintä Oy:n kahden viikon mittaiset muutosneuvottelut johtavat yhteensä kuuden ihmisen irtisanomiseen.
Enossa ja Kontiolahdella ilmestyvästä Pielisjokiseutu-lehdestä vähenee lisäksi yksi henkilötyövuosi, kun Ilomantsissa ilmestyvän Pogostan Sanomien päätoimittaja siirtyy lokakuussa Imatralla ilmestyvän Uutisvuoksen päätoimittajaksi. Samalla Pielisjokiseudun organisaatiota kevennetään jakamalla resursseja Pogostan Sanomien kanssa.
Keskisuomalainen tiedotti neuvottelujen tuloksesta keskiviikkona 18. Syyskuuta. Neuvottelut koskivat Pohjois-Karjalan paikallislehtien asiakaspalvelua ja kuluttajamyyntiä sekä Karjalan Heilin ja Pielisjokiseudun toimituksia.
Keskisuomalainen irtisanoo Pohjois-Karjalan paikallislehtien ja kaupunkilehti Karjalan Heilin asiakaspalvelusta viisi työntekijää. Sen lisäksi Karjalan Heilin ainoan toimittajan työsuhde päättyy.
Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistyksen puheenjohtaja Taru Väänänen pitää ratkaisua hämmentävänä. Karjalan Heiliin jää vain päätoimittaja.
”Eihän päätoimittaja voi yksin pyörittää sen kokoista kaupunkilehteä, vaan siinä tarvitaan jonkinlainen avustajakuvio”, Väänänen sanoo.
Väänänen ihmettelee, syntyykö yhden toimittajan irtisanomisesta oikeasti säästöjä, jos työt täytyy teettää jatkossa freelancereilla.
“Kaikenlainen juttujen kierrättäminen lehdestä toiseen on tietysti mahdollista”, Väänänen sanoo.
Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys julkaisi torstaina 19. syyskuuta kannanoton, jossa se kritisoi muutosneuvotteluiden tulosta.
”Ennen neuvottelujen alkua julkisuuteen kerrottiin, että Heilin ja Pielisjokiseudun kannattavuus on heikko, ja että niiden elinkelpoisuutta pitää vahvistaa. Vahvistuuko elinkelpoisuus nyt, kun lehden ainoa toimittaja on irtisanottu? Pikemminkin toimenpide antaa olettaa, että perinteikkään ja lukijoille tärkeän kaupunkilehden toiminta halutaan näivettää”, kannanotossa sanotaan.
Muutosneuvotteluiden taustalla on yrityskauppa, jossa Keskisuomalainen-konserni osti viime maaliskuussa entisen Punamusta Median medialiiketoiminnat.
Väänäsen mukaan yhtiön ristiriitaisuudet sanoissa ja teoissa ihmetyttävät.
“Aiemmin on korostettu, että paikallisuutta pitäisi vahvistaa ja se on toistunut sanoissa, mutta ei ole toteutunut teoissa. Kyllä tämä jättää huolen siitä, mitä jatkossa tapahtuu”, Väänänen sanoo.