Finlands svenska publicistförbund har lagt ner det klassiska Hangöseminariet. Seminariet arrangerades första gången 1971.
”Det var ett smärtsamt beslut. Det är sällan som föreningar lyckas hålla en verksamhet vid liv i över 50 år”, säger Publicistförbundets ordförande Mikael Sjövall.
När Journalisten frågar när beslutet togs att lägga ner det publiceringsetiska seminariet, så visar det sig att det skedde redan våren 2023. Styrelsen informerade inte medlemskåren om nedläggningen, utan endast att seminariet som skulle hållas hösten 2023 ställs in.
”Här finns det säkert skäl till självkritik – vi kunde ha varit tydligare med att Hangöseminariet läggs ner”, säger Sjövall.
Mikael Sjövall nämner faktorerna som påverkade beslutet: ett fallande deltagarantal, ett halverat understöd från Konstsamfundet samt att samarbetspartnern Hangö sommaruniversitet inte kunde höja nivån för arvoden till gästföreläsare.
”Vi har haft allt färre deltagare de senaste åren. Detta trots att Janne Strang gjort ett fantastiskt jobb som producent i många år. Vi har haft lyskraftiga föreläsare från bland annat Sverige, Estland och Lettland – ändå lyckades vi inte locka fler än 25 deltagare de sista åren”, säger Mikael Sjövall.
Han tycker att Journalistförbundet med sitt årliga svenska seminarium och Mediespråk lyckats väl med sina satsningar.
”Det är bara att ge erkänsla till dem att de har lyckats med att ordna ett högkvalitativt program. Hangöseminariet lades inte ner på grund av bristande kvalitet, tvärtom. Men vi har inte lyckats svara på utmaningen – med de ekonomiska resurser vi har.”
Har de här seminarierna konkurrerat ut Hangöseminariet?
”Givetvis är det så att ju fler fortbildande seminarier på svenska som finns, desto hårdare blir konkurrensen. Men vi ska inte underskatta den ekonomiska dimensionen. Facket betalar både rese-ersättning och övernattning till fackmedlemmar. Gällande Mediespråk kan arbetsgivarna erbjuda gratis deltagande för ett visst antal journalister.”
Är det möjligt att Hangöseminariet återuppstår?
”Just nu har vi fattat det här beslutet men det är fritt fram för styrelsen att omvärdera saken. Det förutsätter ändå att vi har finanser, ett engagemang från medlemskåren och att vi producerar ett mervärde i förhållande till konkurrerande evenemang.”
Uusimmassa lehdessä
- Myyntitykki ja toimittaja — Matti Pulkkisen monet roolit kummastuttavat Pirkanmaalla
- Kesän Yle-keskustelut latistivat työntekijöiden tunnelmat – ”On ikävää, jos Yleä mustamaalataan tarkoituksella”
- Yle-keskustelussa puhutaan vääristä asioista
- Susanna Landor vill ge ÅU en tydligare journalistisk styrning
- Tienaako nainen miestä huonommin, koska ei kehtaa pyytää isompaa palkkiota? Tutkija pitää selitystä liian helppona.