Journalisten

Niklas Nyberg vill inte höra branschkritik när Topeliuspriset delas ut

När seminariet Mediespråk avslutades eftermiddagen 18 januari var det många i publiken som hickade till när HSS Medias vd och chefredaktör Niklas Nyberg avslutade seminariet.

”Jag har två förhoppningar inför nästa Mediespråk. För det första hoppas jag att vi slutar tala om klickjournalistik då vi pratar om vår egen journalistik … För det andra hoppas jag att vi kan fokusera på det positiva då vi överräcker Topeliuspriset. Fokus just då borde vara på den som får priset, inte på negativa saker i den finlandssvenska medievärlden. Sedan kan vi ha mediekritik alla andra dagar om året,” sade Nyberg.

Vill Nyberg tysta ner journalisterna? Riktade han en känga mot Topeliuspristagaren Janne Wass som i sitt tacktal lyft fram just klickjournalistik? Eller var problemet Publicistförbundets ordförande Mikael Sjövall, som i samband med prisutdelningen lyfte fram bland annat Österbottens Tidnings låga frilansarvoden?

Niklas Nyberg, vill du lägga munkavle på journalisterna?
”Det hoppas jag att man inte tar det som. Topeliuspriset är det finaste pris man kan få som enskild journalist. Det är ett anrikt pris och jag tycker att man ska fokusera på varför man valt den pristagare man valt.”

Många tolkade det ändå som ett försök att tysta ner kritiken i mediebranschen?
”Kritik är välkommet men inte nödvändigtvis i samband med prisutdelningen, tycker jag. Man kunde hitta ett annat forum eller en annan programpunkt vid Mediespråk för den typen av frågor. Priset borde hållas rent.”

Var din kommentar om klickjournalistik riktad mot Janne Wass?
”Nej, verkligen inte, det måste vara upp till pris-tagaren själv att få prata om det som ligger hen närmast hjärtat. Jag syftade på paneldiskussionen om åsiktsjournalistik där jag tyckte att ”klickjournalistik” användes för lättvindigt i fråga om vår finlandssvenska journalistik.”

Mikael Sjövall säger att Publicistförbundets uppdrag sedan 1907 har varit att värna om yttrandefriheten och pressfriheten.

”Som ordförande anser jag att det är min skyldighet att lyfta fram tendenser som hotar dessa rättigheter.”

Är prisutdelningen rätt plats för det?
”Ja. Priset delas inte ut i ett vakuum. Det finns orsaker till varför vi premierar olika journalistiska insatser.”