Media-ala

Toimitusjohtaja Johannes Leppänen: MTV tekee jatkossakin uutisia

MTV Oy:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen myöntää yhtiön satsanneen urheiluoikeuksiin liian suuria summia.

MTV tiedotti tänään aloittavansa muutosneuvottelut. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, noin 430 työntekijää. MTV:n ilmoituksen mukaan neuvotteluissa tavoitellaan alustavasti noin 45 hengen vähennystä. Kaikkiaan 95 työntekijän työsuhteessa tapahtuu suunnitelmien mukaan muutoksia.   

Journalisti kysyi MTV:n toimitusjohtaja Johannes Leppäseltä muutosneuvottelujen taustoista.   

MTV:n ilmoittama henkilöstön alustava vähennystarve on noin 45 henkilöä, useampi kuin joka kymmenes työntekijä. Tiedotteessanne mainitaan, että määrä voi kuitenkin muutosneuvotteluissa nousta vieläkin suuremmaksi. Millaisessa tilanteessa se siis voi olla vielä suurempi kuin 45?

Suunnitelmat tosiaan ovat alustavia. Todennäköistä on, että joitakin nykyisiä tehtäviä lakkautetaan tai muutetaan. Samalla luodaan toki uusia. On oletettavaa, että osalle työntekijöistä, joiden tehtävät lakkaavat, voimme tarjota uusia tehtäviä. Mutta emme voi pakottaa heitä ottamaan uusia tehtäviä vastaan. Siksi tuo luku voi elää. 

Toimintanne on ollut viime vuodet raskaasti tappiollista. Syiksi listaatte tekijöitä, joihin MTV ei voi vaikuttaa, kuten koronapandemia, inflaatio ja Venäjän hyökkäyssota. Yksi syistä liittyy kuitenkin omaan toimintaanne – nimittäin kalliiden urheiluoikeuksien hankkiminen. Miten suuria strategisia virheitä niiden hankkimisessa on tehty? 

Urheiluoikeuksien markkinahinta on tosiaan kasvanut valtavasti. Olet varmasti seurannut esimerkiksi Viaplayn talousvaikeuksia. Myös meillä Telian konserninjohto on todennut, että oikeuksista on maksettu liikaa. Tietysti ne hankinnat on tehty silloisessa markkinatilanteessa, silloisen tiedon varassa, mutta ne ovat pitkiä sitoumuksia ja painavat tulostamme vielä pitkään. Urheilu on tärkeä osa tarjontaamme, mutta lisenssikustannuksissa täytyy tapahtua isoja muutoksia, jotta emme joutuisi jatkossa sitä vähentämään.   

Toimintanne on ollut tappiollista koko Telian omistuksen ja oman toimitusjohtajakautesi ajan. Miten arvioit MTV:n johdon onnistumista ja omaa onnistumistasi toimitusjohtajana?   

Olen ensinnäkin hyvin ylpeä henkilöstöstämme. Olemme vaikeina vuosina pystyneet kasvattamaan katseluosuuttamme. Varsinkin MTV Uutisten rooli on ollut merkittävä sekä liiketoiminnassamme että yhteiskunnallisesti. Mainosmyyntimme on parantunut. Mutta talouden epävarmuustekijät, suoratoistopuolen kova kilpailu ja aiemmin mainitut kalliit urheiluoikeudet ovat olleet liian raskas rasite. Kun saamme kustannusrakenteemme kestäväksi, luotan kyllä tulevaisuuteemme.  

Karsitteko journalismista? MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen kommentoi Journalistin haastattelussa, että uutistoimitus ei tule pystymään nykyisen laajuisiin sisältöihin pienemmällä porukalla.  

On selvää, että katsomme neuvotteluissa kaikki mahdollisuudet. Se voi tarkoittaa muutoksia kaikkeen toimintaamme. Perustamme tulee silti edelleen olemaan vahva kotimainen sisältö, eli urheilu, draama ja uutiset. Uutisten tekeminen ei sinänsä lopu. Meidän pitää tarkasti katsoa, mitä muutoksia teemme.  

Journalisti uutisoi MTV:n muutosneuvotteluista täällä.