Media-ala

Kavalluksesta tuomitun valinta päätoimittajaksi tyrmistytti Savossa – kokee itse, että kohussa ”ammuttiin tykillä pientä kevytyrittäjää”

Etelä-Savon journalistien virkistyssäätiön kolme mökkiä sijaitsevat Saimaalla, Puumalan Hurissalossa. Säätiön omaisuus on peräisin alunperin Mikkelin Sanomalehtimiesyhdistykseltä, joka lopetti toimintansa vuonna 2007. Arkistokuva: Ville Niskanen

Savossa on noussut kohu, kun Etelä-Savon journalistien varojen kavalluksesta yhdeksän vuotta sitten tuomittu Kimmo Halonen nimitettiin Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan Sinun Savo -ilmaisjakelulehden päätoimittajaksi.  

Nyt osapuolet kertovat oman näkemyksensä siitä, mitä on tapahtunut. 


Rikos alkoi aikanaan selvitä pikkuhiljaa. Omituista oli esimerkiksi se, että Etelä-Savon journalistien virkistyssäätiön kululiikenteessä oli epätäsmällisyyksiä. Pian selvisi, että säätiön ulkopuolinen sihteeri oli tehnyt rötöksiä. 

Tämä erotettiin, ja silloinen virkistyssäätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Halonen otti kirjanpitoasiat hoitaakseen. 

Outoudet eivät kuitenkaan selvinneet. 

”Sanoin kokouksissa, että ne pitää saada hoitoon, ja Halonen keksi selityksiä”, eläkkeellä oleva toimittaja Seija Lipsanen kertoo. Hän oli tuolloin, vuonna 2014, yksi kolmesta virkistyssäätiön hallituksen jäsenestä. 

Pian ulosottomies soitti Lipsaselle. 

”Soitti minulle, kun Halonen ei ollut vastannut. Säätiöllä oli velkaa niin paljon, että oli uhkana, että säätiön omaisuus – 27 hehtaaria Saimaan rannalla – menee vasaran alle”, Lipsanen sanoo. 

Lipsanen ei osannut vielä tässä vaiheessa epäillä, että säätiö oli kavalluksen uhri. 


Säätiö myi metsää. Siitä saatavilla rahoilla oli tarkoitus maksaa ulosottovelkoja. 

Kimmo Halonen toi Lipsasen nähtäväksi tiliotteen, jossa näkyi, että metsänmyynnistä saadut rahat oli talletettu määräaikaistilille. 

Seuraavana kesänä tältä tililtä sitten maksettaisiin velkoja pois, Halonen oli sanonut Lipsasen mukaan. 

”Vein sen tiliotteen ulosottajalle ja sanoin, että kohta on rahaa, ja me maksetaan. Myöhemmin ulosotosta soitettiin, että sellaista tiliä ei ole olemassakaan. Silloin tajuttiin, että nyt on Halonen jotain pimittänyt.” 


Kimmo Halonen tuomittiin vuonna 2014 kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kavalluksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja väärennyksestä. 

Lisäksi hänet tuomittiin korvaamaan säätiölle kavalletut puukauppasummat, sähköliittymien purusta aiheutuneet taloudelliset vahingot sekä säätiön oikeudenkäyntikulut. 

Puukauppakavalluksista kertyi yhteensä 43 650 euroa korvattavaa. Sähköliittymien puuttumisesta katsottiin aiheutuneen 14 000 euron vahingot. 

”Halonen ei ollut hoitanut mitään velvollisuuksia. Kaikki laskut olivat maksamatta. Virkistyssäätiön mökeiltä oli jouduttu purkamaan sähköliittymätkin, ja uusien liittymien saamiseen meni pari vuotta aikaa. Sen vuoksi yksi kesä meni kokonaan vuokraamatta.” 

Kaiken kaikkiaan Halonen määrättiin maksamaan säätiölle tuli noin 70 000 euroa. Hän suoritti osuudestaan 50 000 euroa, mutta noin 20 000 euroa on Lipsasen mukaan vielä maksamatta. 


15. maaliskuuta Warkauden Lehdessä ilmoitettiin, että Kimmo Halonen, 62, on valittu Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan Sinun Savo -lehden päätoimittajaksi. 

”Nimitysasiasta on oltu tyrmistyneitä”, Lipsanen sanoo. 

”Hän kirkkain silmin sanoo, että on tuomionsa suorittanut. Minun oikeustajuni sanoo, että ei sitä rikosta ole sovitettu, jos tuomiossa määrättyjä maksuja on maksamatta.” 

Hän ei usko, että Halosella on aikomuksia maksaa puuttuvaa 20 000 euroa. Lipsasen mukaan pieniä summia tulee ulosoton kautta, mutta velka ei ole lyhentynyt, vaan kysymys on korkokuluista. 


Päätoimittajanimityksestä on syntynyt pienoinen kohu, ja Lipsasen mukaan säätiötä on syytetty kostonhalusta. 

Lipsasen mukaan kysymys ei ole kostamisesta, vaan säätiössä kyseenalaistetaan päätoimittajan luotettavuus. 

”Jos henkilö ei ole yhdeksään vuoteen tehnyt elettäkään maksaakseen korvaukset, ei häneen voi luottaa muutoinkaan. Hän on kyllä tehnyt töitä, joten kysymys ei ole rahattomuudesta.” 

Lipsanen ihmettelee, miten Halonen voi toimia lehden päätoimittajana etenkään nyt, kun päätoimittajilta odotetaan varsin moitteetonta käytöstä: kaksi Sanoma-konsernin päätoimittajaa on hiljattain eronnut tehtävistään. 

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittajan Kaius Niemi erosi rattijuopumusepäilyn vuoksi, ja Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu erosi käyttäydyttyään juhlissa epäasiallisesti


Keskisuomalainen-konsernin konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi on viime aikoina vastaillut asiaan liittyviin soittoihin ja viesteihin viime aikoina tiuhaan. 

”En tiennyt tätä taustaa, kun valinta tehtiin. Vastuullisuuden kulmasta asia on hankala: jos on tehnyt rikoksen, onko synnit sovittamalla mahdollista palata takaisin normaaliin elämään, vai eikö sen jälkeen voi työllistyä – tätä pohditaan edelleen”, Kangaskorpi sanoo. 

Hän sanoo, että Sinun Savo on ”silloin tällöin ilmestyvä ilmaisjakelulehti”. 

”Kyseessä on ulkoistettu päätoimittajuus, jossa palvelu ostetaan hänen toiminimeltään. Minulla ei tässä vaiheessa ole sellaista tietoa, jonka perusteella solmittu sopimus voitaisiin purkaa”, Kangaskorpi sanoo. 

Säätiön näkökulmasta rikoksen sovittaminen on edelleen kesken: Halosella on edelleen 20 000 euroa korvaussummia maksettavanaan. 
”Tämän asian selvittäminen on kesken. Keskisuomalainen ei voi osallistua sellaiseen järjestelyyn, jossa aktiivisesti pyritään välttämään korvausten ja velvoitteiden hoitamista. Halonen on kertonut maksaneensa sanktiot ja sakkoseuraamukset. Kuten sanoin, tämän asian selvittely on kesken.” 

Mikäli paljastuisi, että Halonen on aktiivisesti jättänyt maksamatta korvauksia, hän ei siis nauttisi luottamustanne? 
”Jos sellainen paljastuisi, että aktiivisesti kiertää, niin täytyisi miettiä uudelleen koko järjestelty.” 


Halonen ei aluksi halua kommentoida asiaa ollenkaan, sillä kokee, että tapaus on ollut raskas. Myöhemmin hän soittaa ja kysyy, mistä kulmasta asiaa käsitellään. 

Sanot, että olet kärsinyt rangaistuksesi, mutta säätiön mukaan olet jättänyt maksamatta 20 000 euroa korvauksia. Siellä on myös epäily siitä, että sinulla ei ole aikomuksiakaan maksaa puuttuvaa korvaussummaa. 
”Olen lyhentänyt ja lyhennän edelleen kevytyrittäjänä sitä summaa. Välillä olen ollut kuukausipalkallakin. Ulosotto ottaa jokaisesta palkasta ja palkkiosta osan, milloin menee muutamia satasia kuussa ja milloin menee tonneja. Sitä häntää tässä hoidellaan”, Halonen sanoo. 

Säätiössä ihmetellään, että kun olet kuitenkin ollut töissä, niin miksi velka ei lyhene? 
”Se pitää voudilta kysyä. Minulle tulee aina laput, että mitä on mennyt, ulosottomaksut ja korot. Välillä se (palkka tai palkkio) riittää niihin, mutta eihän se lähde lyhenemään. Jos välillä laskutan tonnin, niin eihän siitä lähde kuin kolmesataa. Niissä on niin helkatin isot korot ja ulosottomaksut päälle.” 

Osa-aikaeläkkeellä oleva Halonen sanoo maksavansa parhaan kykynsä mukaan. Hän sanoo, että ei yritä kiertää maksuvelvoitteitaan. 


Kangaskorpi kuvailee kohua hankalaksi ja surulliseksi. 

Halonen kokee, että kohussa ”ammuttiin tykillä pientä kevytyrittäjää, joka kasaa ilmaisjakelulehteä osa-aikaisena parina päivänä viikossa”. 

Lipsanen kokee, että säätiö ei ole saanut oikeutta, ja että Halonen ei ole päätoimittaja-asemaan riittävän luotettava henkilö. 

”Sanon muille, että olkaa tarkkoja. Älkää luottako. Vaikka olisi miten työkaveri ja luotettavan oloinen.”