Media-ala

Hymy siirtyy Mika Lahtosen Pressimiehet Oy:ltä takaisin Otavamedialle 

MIka Lahtonen jatkaa Alibin päätoimittajana, vaikka Hymy siirtyykin uusiin käsiin.

Otavamedia kustantaa jatkossa itse aikakauslehti Hymyä.  

Hymy siirtyy huhtikuun alusta alkaen osaksi Otavamedian Seura-mediaperhettä. Viime vuodet  Otavamedia on ostanut sekä Hymyn että Alibin tuotannon päätoimittaja-toimitusjohtaja Mika Lahtosen Pressimiehet Oy:ltä niin sanotulla avaimet käteen -periaatteella.  

Hymyn vastaavana päätoimittajana aloittaa 1.4. alkaen Erkki Meriluoto.  

Alibin tuotanto jää edelleen Lahtosen yhtiölle. Lahtonen on ollut Alibin päätoimittaja vuodesta 1998 ja Hymyn päätoimittaja vuodesta 2011. 

Hymy on ilmestynyt vuodesta 1959. 


Lahtosen toiminta on herättänyt viime viikkoina huomiota. Kuten Journalisti verkkosivuillaan 14. helmikuuta uutisoi, Lahtonen julkaisi perjantaina 10. helmikuuta Facebook-profiilissaan entisestä kollegastaan loukkaavia, ex-kollegan mukaan täysin paikkansapitämättömiä väitteitä. 

Entinen kollega on tehnyt Lahtosesta rikosilmoituksen, koska katsoo tämän syyllistyneen kunnianloukkaukseen. 

Lahtosen Facebook-status ehti olla näkyvillä 13 tunnin ajan. Hän tarjosi entiselle kollegalleen myöhemmin tekstiviestitse 20 000 euron sopurahaa. Tämä ei tarttunut tarjoukseen. Lahtonen jatkoi samansuuntaista vihjailuaan Facebookissa myöhemmin vielä uudestaan.    

Journalisti on nähnyt aihetta käsittelevät Facebook-päivitykset ja tekstiviestit.  

Facebook-kirjoituksen taustalla oli ilmeisesti Journalistin valmisteilla ollut uutinen tavoista, joilla Lahtonen kohtelee freelancereita. Journalisti haastatteli Lahtosen toimintatavoista useita Hymyyn kirjoittaneita tekijöitä.  

Freelancereiden mukaan Lahtonen on jo pitkään käyttäytynyt heitä kohtaan epäasiallisesti ja epäluotettavasti. Päätoimittaja on myös pienentänyt jo sovittuja juttupalkkioita ja toistuvasti jättänyt sovittuja juttuja ja kuvia julkaisematta ja maksamatta. 

Lahtonen on perustellut palkkioleikkauksiaan freelancetoimittajille Pressimiehet Oy:n huonolla taloustilanteella. Vuonna 2021 yhtiö teki 67 000 euroa liikevoittoa. Lahtosen tulot olivat 211 000 euroa.  

Lahtonen on myös tutkinut luvatta Hymyn pitkäaikaisen freelancerin Marja Nymanin luottotietoja. Toisen luottotiedot voi laillisesti tarkistaa muun muassa vuokrasopimusta suunniteltaessa tai luoton myöntämistä varten. Nymanin ja Lahtosen välisessä sähköpostikeskustelussa Lahtonen perusteli luottotietojen tarkastelua taloudellisella kytköksellä. 

”Kun sinulla ja Pressimiehillä on taloudelliseen yhteistyöhön liittyvä kytkös, luottotietojen kysyminen on oikeutettu ja perusteltu asia”, Lahtonen kirjoitti. 

Nymanin free-suhteesta Pressimiehet Oy:hyn ei tällaista kytköstä kuitenkaan synny. 

Lahtonen ei halunnut kommentoida vyyhtiä Journalistille.