Journalisten

Seminariet Mediespråk ordnas på havet igen

Efter två undantagsår är seminariet Mediespråk tillbaka, lagom till sitt eget 20-årsjubileum. Som året innan pandemin går seminariet av stapeln på ett kryssningsfartyg mellan Helsingfors och Stockholm 19 – 21 januari 2023.

”I Jens Bergs utredning för Magma framkom att det fanns en önskan om att återuppväcka seminariet, det finns en efterfrågan”, säger Patrik Stenvall, som sedan årsskiftet är ordförande för Svensk presstjänst rf igen.

Stenvall ordnade seminariet från 2003 fram till 2019, då han slutade som ordförande.

”Det är viktigt att mediefolk och ordbrukare har nånstans där de kan träffas en gång per år. I år blev det enklast och snabbast att arrangera det på färja.”

Stenvall är medveten om att ett kryssningsfartyg inte är det mest klimatsmarta alternativet, men i och med att man återgår till ett fysiskt seminarium behövde man starta upp traditionen igen på ett ekonomiskt sätt.

”I det här fallet handlar det mest om att minimera hotellkostnaderna. Vi kom sent i gång. Vi får tänka på andra saker som påverkar också, som att de många deltagarna från Yle inte behöver logi eftersom det ingår och de behöver inte resa. Att i framtiden vara på en plats med minsta möjliga miljöpåverkan skulle ju vara bra.”

År 2024 kommer seminariet att äga rum på Amos Rex i Helsingfors, året därpå i Åbo och 2026 i Vasa. I år väntar Stenvall sig att antalet deltagare kommer att vara kring 100–120. När evenemanget dragit som mest folk har nästan 260 personer varit på plats i Vasa, där seminariet oftast ordnats.

Seminariet Mediespråk ordnas av föreningen Svensk presstjänst, som i sin tur finansieras av finlandssvenska mediehus och av fonder. Själva seminariet finansieras främst av deltagaravgifterna, som för en del av deltagarna sponsras av Svenska folkskolans vänner, och av Stiftelsen för Åbo akademi. Deltagaravgiften är i år 300 euro och den inkluderar hytt, program och en del av måltiderna.

Lue lisää aiheista: