Media-ala

Alfa-tv:n henkilöstö luuli viimeiseen saakka, että kaikki järjestyy 

 

Uutispäällikkö Heikki Kauhasen mukaan Alfa-tv:n henkilöstön myönteinen tilannekuva perustui kanavan johdon viestintään.

Alfa-tv:n uutispäällikkö Heikki Kauhanen sai palkankorotuksen torstaina 24. marraskuuta. Perjantaina 25. marraskuuta kanavan taustayhtiö Brilliance Communications jätti konkurssihakemuksen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. 

Kauhasen mukaan hänellä ja kanavan muulla henkilöstöllä oli loppuun saakka käsitys, että kanavalle löytyy ”hyvät rahoittajat ja sponsorit, jotka vievät sitä eteenpäin”. 

Näin oli siitä huolimatta, että Brilliance Communications oli ilmoittanut toukokuussa omistajilleen, että sen rahat ovat loppu, ja käynyt syyskuussa koko henkilöstöä koskeneet muutosneuvottelut

Kauhasen mukaan henkilöstön myönteinen tilannekuva perustui kanavan johdon viestintään. 

”En nyt erikseen nimeä ketään, siinä oli useita henkilöitä, jotka johtoon kuuluvat. Mutta johto antoi kuvaa, että tässä saadaan nyt viimeinkin kaikki järjestettyä”, Kauhanen sanoo. 


Alfa-tv:n lähetystoiminta loppui maanantaina 28. marraskuuta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hyväksyi Brilliance Communicationsin konkurssihakemuksen tiistaina 29. marraskuuta. Konkurssihakemuksen jälkeen johto viestitti henkilöstölle vain, että kun konkurssipesälle on määrätty hoitaja, tämä ottaa yhteyttä. 

Keskiviikkona 30. marraskuuta konkurssipesän hoitaja irtisanoi Alfa-tv:n koko henkilöstön Teams-kokouksessa.  

Ennen keskiviikon tilaisuutta henkilöstö oli huolissaan siitä, saako se kanavalta palkkojaan. Kauhasen mukaan saamatta oli marraskuun palkka. 

Tilaisuudessa henkilöstö sai palkkojen osalta hyviä uutisia. Kun konkurssipesä hakee palkkoja Palkkaturvasta kollektiivisesti, henkilöstö saa ne joulukuun puoliväliin mennessä. Samaan aikaan päättyvät kanavan kaikki työsuhteet. 

”Koko henkilöstön irtisanomisaika on tässä tilanteessa kaksi viikkoa”, Kauhanen sanoo. 

Palkkaturvajärjestelmä takaa, että työsuhteinen työntekijä saa rahansa, vaikka työnantajasta tulisi maksukyvytön.  


Työsuhteisen henkilöstön lisäksi Alfa-tv työllisti paljon freelancereita, osaa Kauhasen mukaan päivittäin. Heidän puuttuvia palkkioitaan Palkkaturva ei kata. 

”Olen tyytyväinen, että oikeus voitti työntekijöiden kannalta. Raskainta tässä on se, että freelancerit eivät saa sitä, mitä heille kuuluisi, ja se, että sananvapaus kapenee. Suomalaisesta mediakentästä putoaa nyt pois pala”, Kauhanen sanoo. 

Viime kuukaudet Kauhanen työskenteli sekä Alfa-tv:n uutispäällikkönä että uutistoimituksen sisältöjohtajana. Kun kanava kävi muutosneuvottelut syyskuussa, hän toimi henkilöstön edustajana.  

Muutosneuvotteluissa uhan alla oli kahdeksan työsuhdetta. Neuvotteluista seurasi neljä irtisanomista. 

Konkurssin jälkeen henkilöstön tunnelmat ovat Kauhasen mukaan samat kuin missä tahansa yrityksessä, joka menee konkurssiin tai irtisanoo henkilöstöä. 

”Totta kai tämä on sekä henkilökohtainen että yhteisöllinen järkytys. Lähti sekä oma työ että yhdessä hyvin ja ammattitaitoisesti tehty työ. Olen surullinen siitä, miten tässä kävi, mutta ylpeä siitä, mitä olemme tehneet.”  

Mitä aiot seuraavaksi tehdä? 
 
”Mottoni on ’älä etsi vaan löydä’. Olen jokaisen työpaikkani löytänyt, ja uskon siihen, että se tapahtuu nytkin. Olen työskennellyt media-alalla 37 vuotta.”