Nimitys

Vikesin toiminnanjohtaja Anu Karvinen kokee olonsa kotoisaksi pikkujärjestöissä

Anu Karvinen, 46, aloitti tammikuun alussa Viestintä ja kehitys -säätiön toiminnanjohtajana. Karvinen on työskennellyt aiemmin pääasiassa kehitysyhteistyötehtävissä, muun muassa Interpedia- ja Vammaiskumppanuus-järjestöissä. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Wienin kauppakorkeakoulusta.

Miksi halusit töihin Vikesiin?

Kehitysyhteistyö on tuttua, mutta mediasta minulla on paljon opittavaa. Vikes on pitänyt yllä keskustelua kutistuvan kansalaisyhteiskunnan tilasta, ja sitä haluan puolustaa. Vikes on myös maineeltaan ammattimainen.

Siirryt Vikesiin työvapaalta, jonka aikana teit vapaaehtoistöitä. Mikä on tärkein oppisi siltä ajalta?

Vapaaehtoistyön organisoinnissa on tärkeä pitää yllä vuoropuhelua ihan kaikista asioista. Pitää huomioida ihmisten erilaisuus, mutta pitää samalla huolta siitä, että organisaatio toimii.

Mihin aiot tarttua ensimmäiseksi?

Ensimmäisenä perehdyn hallinto- ja henkilöstöasioihin. Työntekijöillä pitää olla asiat hyvin. On tärkeää, että kaikki jatkuu tältä osin ennallaan.

Miksi haluat työskennellä järjestökentällä?

Lähes kaikki aiemmat työpaikkani ovat olleet pieniä järjestöjä. Jokin siinä perhemäisyydessä tuntuu luontevalta. Tuntuu kivalta, että työnkuva on monipuolinen.

Kehityskysymykset eivät välttämättä ratkea edes vuosissa. Mikä saa jatkamaan?

Välillä olen turhautunut asioiden hitaaseen etenemiseen, mutta esimerkiksi lapsikuolleisuus on vähentynyt ja lasten lukutaito on parantunut valtavasti parissa vuosikymmenessä. Olen hiljattain innostunut feminismistä ja haluan parantaa naisen asemaa ja lisätä yhdenvertaisuutta. Moniäänisyyden edistäminen on ihan älyttömän tärkeää. Se vaikuttaa ihan kaikkeen rauhasta talouspolitiikkaan.

Mikä Vikesin kumppanimaista on sinulle tutuin?

Nepal on minulle toinen kotimaa, asuin siellä viisi vuotta. Menin Suomen suurlähetystöön töihin heti opintojeni jälkeen.

Ketkä ovat ammatillisia esikuviasi?

Olen innoissani nuorista naispoliitikoista, kuten Sanna Marinista (sd.) ja Li Anderssonista (vas.) ja meidän kaupunginvaltuustomme puheenjohtajasta Pinja Perholehdosta (sd.). Olen mukana Hyvinkään paikallispolitiikassa vasemmistoliiton valtuutettuna. Sain juuri vastauksen Perholehdolta erääseen kysymykseeni. Tuli melkein tippa linssiin, kun ajattelin kuinka hyvissä käsissä tulevaisuutemme on.

Mitä mediaa seuraat?

Hesaria, Yleä ja Aamupostia. Minulle tulee myös Maailman Kuvalehti, Tulva ja Tunne & Mieli.

Millaisena pidät sananvapaustilannetta Suomessa?

Kansainvälisessä vertailussa Suomi pärjää tosi hyvin. Suomessa pitää silti olla tarkkana, että sananvapaus säilyy ja ihmisten on turvallista tuoda omat mielipiteensä esille.