Journalismi

Susanna Kuparisen Koskela-kolumni oli viime vuoden luetuin juttu Journalisti.fi:ssä

Toimittaja ja teatteriohjaajaSusanna Kuparisen kolumni liittyen Koskelan raakaan henkirikokseen oli Journalistin verkkosivujen ylivoimaisesti luetuin juttu vuonna 2021.

Kuparisen kirjoitus otsikolla Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta sai yhteensä noin 83 500 sivulatausta.  

Viime vuoden toiseksi luetuin juttu oli Journalistin toimituksen analyysi kuuden tunnetun politiikan toimittajan mielipiteellisistä kirjoituksista 2018–2020. Jutusta ilmeni muun muassa, miten kirjoittajat käsittelevät kirjoituksissaan politiikkoja: keitä ryöpytetään ja keitä käsitellään lempeämmin.  

Selvitystyön teki toimittaja Manu Haapalainen. Juttua ladattiin noin 25 900 kertaa.


Kolmanneksi luetuin oli Suomen ensimmäistä isoa ahdistelukohua vuodelta 2001 käsitellyt juttu, joka taustoitti Veikkauksen toimitusjohtajana toimineen entisen kansanedustajan Matti Ahteen ahdistelutapaukseen liittynyttä uutisointia. 

Jutun on kirjoittanut Seurassa nykyisin työskentelevä Jukka Heinonen, joka toimi Palaneen käry -ohjelmaa tehneet Tarinatalon toimitusjohtajana. Ohjelman suorassa televisiolähetyksessä paljastettiin Ahteen nimi. Juttua on ladattu noin 23 900 kertaa.

Neljänneksi luetuin juttu oli Journalistin päätoimittajan Maria Petterssonin kirjoittama uutinen siitä, kuinka Helsingin Sanomat kieltäytyi julkaisemasta toimittaja Ronja Salmen kolumnia. Salmi kritisoi kirjoituksessaan Medialiiton Ylestä tekemää kantelua Euroopan komissiolle. Juttua on ladattu reilut 14 300 kertaa.  

Viidenneksi luetuin juttu liittyi Helsingin Sanomien mainontaan. Toimittaja Manu Haapalainen kysyi uutisjutussa päätoimittaja Kaius Niemeltä, miksi Helsingin Sanomat julkaisee antisemitismistään tunnetun tavaratalo Kärkkäisen ilmoituksia sivuillaan. Juttu keräsi 11 500 sivulatausta.

Toimittaja Manu Haapalainen jatkoi Palaneen käry -ohjelman käsittelyä ja haastatteli ohjelman juontajana toiminutta Elina Hirvosta. Juttu keräsi noin 9 600 sivulatausta ja oli vuoden kuudenneksi luetuin juttu. 

Haapalaisen haastattelussa Hirvonen kertoi, millaisen ryöpytyksen kohteeksi hän joutui Ahteen nimen paljastaneen ohjelman jälkeen.

”Tilannekatsaukseni oli, että minua vihataan Suomen suurimmissa medioissa, eikä Hesari enää osta juttujani”, Hirvonen sanoi.


Kymmenen luetuimman nousivat myös Journalistin toimitussihteerin Manu Marttisen juttu toimittaja Lauri Nurmen skuupista, jonka julkaisemisen Lännen Media halusi estää (8791), päätoimittaja Maria Petterssonin kolumni pääministeri Sanna Marinin (sd.) twiitistä käynnistyneestä boomeri-keskustelusta (7863) sekä MTV:llä työskentelevän Ivan Puopolon kirjoitus, joka käsitteli kriittisesti Ylen rahoitusta. (6495) 

Luetuimpien juttujen kärkeen mahtuivat myös Lähi-idän uutisoinnista vuonna 2012 väitelleen Tapio Kujalan vinkit Israelin ja Palestiinan välisestä konfliktista uutisoimiseen (5367), Maria Petterssonin kolumni Helsingin Sanomien toimittajia vastaan nostetuista Viestikoekeskus-syytteistä (5016) sekä Journalistin toimittajan Nina Erhon uutinen Tommi Parkkosta vastaan nostetusta kunnianloukkaussyytteestä (4936).