Journalismi

Boomerit selittävät mediassa toisilleen, mikä on boomeri

Maria Pettersson

Pääministeri Sanna Marin (sd.) julkaisi perjantaina Instagramissa kuvan, jossa hän poseeraa puoluetoverinsa Ilmari Nurmisen kanssa. Kuvaan on liitetty teksti: Hei, boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin. 
 
Suomalainen media innostui. Aina, kun pääministeri lausuu mehevän one-linerin, on siitä otettava kaikki irti. Minä juon nyt kahvia, sori siitä, get over it. Ja nyt: boomeri, ota coolimmin.  
 
Oppositiopoliitikot paheksuivat ja pöyristelivät, mikä kuuluu tietysti asiaan. Media uutisoi paheksumisista ja pöyristymisistä, mikä nykyään kuuluu myös asiaan. 

Iltalehden mukaan päivitys jopa “rikkoi somen”
(Myöhemmin otsikko vaihdettiin muotoon “sai somen kuumaksi”.) 
Maikkari nosti Ylen pääministerin haastattelutunnista 
kymppiuutisiin kaksi asiaa: kolmannen koronarokotteen (12 sekuntia lähetysaikaa) ja Instagram-päivityksen (68 sekuntia lähetysaikaa). 
 
Uutiseksi kelpasi mediassa esimerkiksi oppositiopoliitikon huoli siitä, että SDP:n eläkeläisäänestäjille saattaa tulla päivityksestä paha mieli. (Media ei toistaiseksi ole löytänyt yhtäkään SDP:n eläkeläisäänestäjää kertomaan, tuliko vai ei.) 


Tämänkertainen kohu oli kuitenkin astetta kinkkisempi. Asiat kuten Instagram, Instagramin storyt tai boomer kun eivät välttämättä kuulu tyypillisen iltapäivälehden lukijan tai iltauutisten katsojan maailmaan. Ne eivät välttämättä kuulu myöskään asiasta uutisoivien toimittajien maailmaan.

Niinpä toimittajien tehtäväksi muodostui selvittää itselleen, toisilleen ja yleisölleen, mitä sanat tarkoittavat.  
 
Ensimmäisenä piti selittää boomer. Jos ihminen ei tiedä, että sillä tarkoitetaan häntä itseään, hän saattaa vahingossa olla pahoittamatta mieltään. 
 
”Boomer-sana viittaa niin sanottuun baby boomer -sukupolveen, eli Yhdysvalloissa vuosina 1946–1964 syntyneisiin ikäluokkiin. Suomessa puhutaan sotien jälkeisistä suurista ikäluokista”, kertoi Ilta-Sanomat
 
”Internet-slangissa boomerilla viitataan nykyään kaikkiin ihmisiin, jotka ovat kertojan mielestä jääneet jollakin tavalla ajastaan jälkeen”, selvitti Iltalehti.

Kalevassa sana suomennettiin kalkkikseksi.  


Boomerin selittäminen olikin helpoin osuus. Viikonlopun aikana vanhemman sukupolven toimittajille, poliitikoille ja kansalaisille alkoi hiljalleen selvitä myös, miten Instagram ja sen tarinat-osio toimivat.  
 
Löytyi nappi, jota painamalla saatiin kuulumaan kuvan taustalla soiva musiikki. Se oli Benjamin Peltosen esittämä Boomeri-kappale.  
Ymmärrettiin, että kyseessä ei ollutkaan pelkkä kuva, johon pääministeri oli kirjoitellut satunnaisia boomereille irvailevia lauseita. Havaittiin, että kyseessä olivatkin laululyriikat, ei pääministerin oma hengentuote.  
 
Seuraavaksi pohdittiin, ilmestyivätkö lyriikat kuvaan itsestään vai oliko pääministeri kirjoittanut päivityksen kuusi sanaa työajalla. Osa tiedotusvälineistä joutui jopa oikaisemaan – toisin kuin jutussa väitettiin, Marinin julkaiseman Benjaminin kappaleen sanat eivät tule automaattisesti ruudulle kappaleen tahtiin, vaan ne täytyy kirjoittaa itse käsin. 
 
Lukijan kannalta olisi merkityksellistä tietää, millaisessa yhteydessä Marin tekstinsä julkaisi.  
Instagram-kulttuurin selittäminen on ilmeisesti kuitenkin niin vaikeaa, että harva toimittaja edes yritti. 


Melkein kaikki ymmärtävät, että poliitikot puhuvat torikahveilla eri tavalla kuin haastatteluissa, täysistunnossa tai valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa. Myös Instagramissa viestitään eri tavalla kuin perinteisessä mediassa.
 
Kevyesti naljailevat kuvat tai videot, joihin yhdistellään tekstiä ja musiikkia, ovat Instagramissa ihan tavallinen asia. Instagramin käyttäjät ymmärtävät viestin tyylin ja tarkoituksen. Lukija tai toimittaja, joka ei palvelun kulttuuria tunne, ei ymmärrä.
 
Marin viestiikin Instagramissa ihan tavallisesti, juuri niin kuin palvelussa on tapana viestiä. Instagramin mittapuulla hänen tilinsä on jopa tylsänpuoleinen, ei erityisen revittelevä. Hän ei myöskään julkaise poikkeuksellisen usein, vaikka mediasta voisi muuta päätellä. 
 
Kun Marinin Instagram-päivitykset siirtää Instagramista perinteisen median sivuille tai iltauutisiin, ne ovat väärässä paikassa ja näyttävät todella oudolta. Instagramissa selfie on normaalia viestintää, mutta kun lehti kirjoittaa, että Marin julkaisi valokuvan omasta naamastaan, se kuulostaa heti omituiselta. 
 
Jos media jatkaa Marinin Instagram-tilin tapahtumien uutisointia, olisi kohtuullista, että yleisölle selitettäisiin myös konteksti. Näin yleisö voi itse arvioida, kuinka pöyristyttävä asia Instagramin tarina-osiossa vuorokauden pyörivä hupailu on, ja onko sillä pilkattu sotaveteraania vai ei. (Media ei toistaiseksi ole löytänyt yhtään sotaveteraania kertomaan, kokeeko veteraani tulleensa pilkatuksi vai ei.)
 
Koska uutisointi sometilistä kuitenkin jatkuu, täytyy myös pääministerin pohtia, miten viestii Instagramissa. On selvää, että hänen postauksensa tullaan esittelemään perinteisessä mediassa myös jatkossa. Hänen täytyy punnita, kumpi on tärkeämpää: viestiä Instagramia käyttävälle ryhmälle sen omalla kielellä vai viestiä niin, ettei boomer-sukupolven toimittaja tai yleisön edustaja hämmenny.