Journalisten

Samarbetsförhandlingarna kring Aktuellt 17: Personalen och ledningen ser inte samma lösningar

Svenska Yle har meddelat att Yle Vegas nyhetsprogram Aktuellt 17 ska omformas och inledde i november samarbetsförhandlingar. Personalen uppfattar detta som en nedläggning, säger Svenska Yles förtroendeperson Markus Ekholm.

”För oss är det viktig att vi håller fast vid brandet som publiken känner igen.”

Enligt Svenska Yles redaktionschef Peter Sjöholm är det fråga om en omformning.

”Det handlar inte om en nedläggning. Förändringen hänger ihop med att vi behöver kunna göra gedigen, fördjupad journalistik för alla våra plattformar. Vi kommer fortsättningsvis ha lika många journalister som jobbar med nyhetsinnehåll men vi ser över vilka program och plattformar de jobbar mot”, säger Sjöholm.

Ingen kommer att sägas upp i samarbetsförhandlingarna.

”Det handlar både om att ha alla arbetsturer fyllda och om människors ork. Nu är det dåligt med båda”, säger Ekholm.

Istället för Aktuellt 17:s nuvarande form är planen att kombinera Nyhetspodden och en vanlig nyhetssändning. Aktuellt 17 är ca 30 minuter långt och det nya programmets längd skulle bli ungefär det samma. Nyhetspodden lanserades för drygt två år sedan med devisen ”För dig som är intresserad av nyheter men har ont om tid”.

För tillfället samarbetsförhandlar man om fyra personers jobb och roller. Aktuellt 17 och Nyhetspodden sysselsätter sammanlagt två producenter och två programledare varje dag och det är deras tjänster som ligger på förhandlingsbordet. Dessutom jobbar ett antal reportrar med programmen. Enligt arbetsgivarens förslag ska endast två personer arbeta med den nya Nyhetspodden, men det finns ännu inga klara förslag på vart de som blir över ska flyttas.

Personalen har gett ett eget förslag som Ekholm under pågående förhandlingar inte kan kommentera.

”Vår bedömning är att om man rör vid de här programmen så påverkar det relationen med lyssnarna. Ur vårt perspektiv är det en försämring om vi bantar Aktuellt 17 på något sätt.”