Sananvapaus

HS:n Kaius Niemi Tutki-konferenssissa: ”Tyyliseikkojen takia ei pidä joutua vankilaan”

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi avasi Tutki!-konferenssin Sanomatalossa Helsingissä 12. marraskuuta.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kritisoi voimakkaasti syytteitä, jotka on nostettu lehden toimittajia vastaan. Niemi puhui perjantaina alkaneen Tutki!-konferenssin avajaisissa Sanomatalossa.

Hän arvostelee erityisesti syytteen kohtaa julkaisemisen yrityksestä.

”Meillä yritetään nyt kriminalisoida jotain sellaista, mitä ei ole koskaan julkaistu. Tämä laukaisee monta dominopalikkaa liikkeelle, koska jo sillä, että syyttäjä on vienyt tätä asiaa eteenpäin, on merkittäviä vaikutuksia suomalaiseen journalismiin”, Niemi sanoi.

Niemi kuvasi syytteiden synnyttämää tilannetta ”skitsofreniseksi”, koska syytteessä on mukana myös julkaisun yritys.

”Sellaisessa tilanteessahan päätoimittaja suojaisi parhaiten toimittajiaan olemalla tietämättä, mitä toimituksessa tehdään ja mitä siellä valmistellaan.”

Niemeä ja Helsingin Sanomien toimituspäällikköä Esa Mäkistä vastaan ei nostettu syytteitä, koska heidän osallisuudestaan julkaistun jutun tekemisessä ei syytteen mukaan löytynyt näyttöä.

Tapaus on Niemen mukaan myös kansainvälisesti täysin poikkeuksellinen.

”On vaikea ymmärtää sitä, että syytteessä koetetaan kriminalisoida yritys. Siitä on vaikea löytää ennakkotapausta mistään päin maailmaa.”

Niemi kiitti vuolaasti kollegoita solidaarisuudesta, jota Helsingin Sanomat ja syytteessä olevat toimittajat ovat saaneet osalleen syytteiden nostamisen jälkeen. Neljä vuotta sitten tilanne oli toinen.

”En ole ihan varma, ymmärrettiinkö Suomessa neljä vuotta sitten, miten vakavasta asiasta on kysymys. Silloin osa kollegoista teki tietokoneen vasaroinnista meemejä ja naureskeli meidän jutullemme. Julkaistusta jutusta voi olla mitä mieltä tahansa, mutta tyyliseikoista ei pidä ketään panna vankilaan. Kysymys on periaatteesta ja oikeudesta tehdä työtä sellaisessa ympäristössä, joka ei uhkaa suomalaisia toimittajia vankilatuomiolla.”


Tutki!-konfrenssi on journalismin yhdistyksen ja Oikeustoimittajat ry:n järjestämä tutkivan journalismin koulutustapahtuma. Kaksipäiväinen tapahtum alkoi tänään 12. marraskuuta Helsingissä. Puhujina ovat muun muassa amerikkalainen, Pulizer-palkittu toimittaja Martha Mendoza sekä laaja joukko ansioituneita suomalaisia toimittajia.

Konferenssi järjestetään kuudetta kertaa. Konferenssiin on osallistuu noin 200 journalistia eri puolilta Suomea. Tapahtuma jouduttiin siirtämään koronan takia viime vuodesta.