Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry. päätti sunnuntaina 7. marraskuuta pitämässään kokouksessa hakea Suomen Journalistiliiton jäsenyhdistykseksi. SET on nyt SAK:laisen Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen jäsenyhdistys.
SET edustaa laajasti elokuva- ja tv-työtä tekeviä. Sen jäsenet työskentelevät pitkien elokuvien, lyhyt-, dokumentti-, video- ja mainoselokuvien sekä tv-ohjelmien tuotannoissa. He ovat esimerkiksi assistentteja, kuvaajia, kuvaussihteereitä, lavastajia, leikkaajia, ohjaajia, valaisijoita ja äänittäjiä. Jäseniä on noin tuhat.
Journalistiliiton jäseninä on jo nykyisin elokuva- ja tv-alan työntekijöitä, joiden työehtosopimuksista liitto on neuvotellut.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho iloitsee elokuva- ja tv-ammattilaisten halukkuudesta liittyä Journalistiliittoon.
”Tämä on erinomainen uutinen. Jos Journalistiliiton valtuusto hyväksyy liittymisen, niin liitos vahvistaa jäsenpohjaamme sekä Journalistiliiton edunvalvontaa elokuva- ja tv-työssä. Jatkossa meillä on siis paremmat mahdollisuudet valvoa alan työntekijöiden etua”, Aho sanoo.
Journalistiliitto kuulee SET:n liittymisestä nykyisiä jäsenyhdistyksiään. Yhdistykset saavat asiasta kuulemispyynnön.
SET:n jäsenyydestä päättää Journalistiliiton valtuusto 25. – 26. marraskuuta pidettävässä kokouksessaan.
“Liiton toiminnassa on totta kai otettava entistä paremmin huomioon elokuva- ja tv-työntekijöiden rooli. Uutinen on niin uusi ja valtuusto ei ole käsitellyt asiaa, että emme ole vielä pohtineet konkreettisia toimia.”
Edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen mukaan seuraavaksi SET lähettää Journalistiliitolle hakemuksen liitteineen. SJL:n sääntöjen mukaan hakemuksen lisäksi tarvitaan päätöskokouksen pöytäkirja, SET:n säännöt ja jäsenluettelo.
“Hakemuksen saatuamme kuulemme nykyisiä jäsenyhdistyksiä. Valtuusto päättää uuden jäsenyhdistyksen hyväksymisestä marraskuun lopun kokouksessa. Yksittäisen SET:n jäsenen pitää myös ottaa kantaa liiton vaihtoon. Muutokset valmistellaan valtuuston kokoukseen mennessä, jotta SET:n jäsenet voitaisiin heti päätöksen jälkeen ottaa meidän jäseniksi”, Savolainen sanoo.
Edellisen kerran Journalistiliittoon on liittynyt uusi yhdistys vuonna 1980, Radio- ja Televisiotoimittajien Liitto RTTL.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa