Media-ala

Iltapäivälehdet verkkolehtien ykkösiä

Iltapäivälehdet hallitsevat ylivoimaisesti suomalaisten verkkosivujen kävijämittaustilastoa. Media Metrics Finland  julkaiseman FIAM-tilaston mukaan Iltalehden ja Ilta-Sanomien tavoittavat viikossa selvästi eniten verkkokävijöitä.  

Tilaston suurimmat luvut on Ilta-Sanomilla, jonka verkkosivut tavoittavat viikossa 2,7 miljoonaa kävijää. Kakkosena on Iltalehti, jonka tavoittavuusluku on vain 6 600 pienempi kuin Ilta-Sanomien

Seuraavina listalla ovat MTV:n ja Ylen verkkosivut, jotka tavoittivat viikolla 35 noin 1,8 miljoonaa lukijaa. Viidentenä on HS.fi, joka tavoitti 1,2 miljoonaa ihmistä.  

Sijalla kuusi on asumispalvelu Etuovi.com ja sijalla seitsemän autojen verkkokauppapaikka Nettiauto.com. Niillä on noin 0,9 miljoonaa viikkokävijää. Sijoilla 7–10 ovat Seiska.fi, Yle Areena ja Talouselämä.fi 

Media Metrics Finland on vuonna 2015 perustettu yhtiö, jonka tavoitteena on kehittää median digitaalisia mittauskäytäntöjä. Yhtiön perustivat Alma Media, MTV, Sanoma Media Finland ja Yleisradio. 

FIAM tulee sanoista Finnish Internet Audience Measurement.  Mittaustapa uudistui viime huhtikuussa. FIAM-luvut kattavat jo yli 120 sivustoa ja ne julkaistaan joka viikko, kun aiemmin julkaisuväli oli kuukausi. 

FIAMin verkkosivulla julkaistava lista kattaa eri tiedotusvälineiden digitaalisesta kokonaistavoittavuuden (reach), sivulataukset (pageviews), käynnit (sessions) ja käyntimäärät (frequency).