Journalisten

Topeliuspriset till frilansjournalisten Liselott Lindström – ”Min arbetsmängd visar att här finns plats för fler finländska journalister”

Prisjuryn tyckte att Liselott Lindström ”har med sin sakkunniga, mångsidiga och multimediala bevakning ökat och nyanserat omvärldens kunskap om Afrika.” Bild: Jenni Petäjä

Lina Laurent, översättning 

Afrika är inte bara fattigdom och elände. Trots det gillar Liselott Lindström, 31, inte mantrat att man alltid ska lyfta fram positiva berättelser som motvikt till negativa nyheter.

”Det jag älskar mest i mitt jobb är att jag besöker olika platser, träffar många olika människor och hör vad de har att säga – positivt och negativt. Om man låter bli att berätta om något fenomen för att man vill undvika en negativ vinkel så tystas människorna ner. Man bör lyssna på alla och lyfta fram deras berättelser.”

Liselott Lindström flyttade till Kenyas huvudstad Nairobi för tre år sedan. Hon jobbar som stringer för Yle och SVT, skriver analyser i Hufvudstadsbladet och kolumner för Journalisten.

I dag, torsdagen 14 januari, tilldelas hon Topeliuspriset. I motiveringen nämns bland annat att Liselott Lindström ”med sin sakkunniga, mångsidiga och multimediala bevakning ökat och nyanserat omvärldens kunskap om Afrika – en förfördelad kontinent i västerländsk journalistik. Hon är en skicklig och ambitiös journalist, vars relevanta rapportering på två språk och till flera länder konsekvent vittnar om initiativrikedom och mod.”

Enligt Liselott Lindström har intresset för Afrika vuxit och hon har haft mer arbete än väntat. Även andra mediehus än de regelbundna uppdragsgivarna tar kontakt.  

”Min arbetsmängd visar att här finns plats för fler finländska journalister.”

Men även med flera finländska journalister på plats skulle det vara svårt att bevaka Afrikas 54 länder. Liselott Lindström arbetar mest i östra Afrika.

”Det är svårt att göra teveinslag på distans. När det händer något eller när mina uppdragsgivare ber mig reser jag runt men det är dyrt och tar lång tid eftersom de interna förbindelserna i Afrika är dåliga.”

När Moçambique 2019 drabbades av en cyklon var Liselott Lindström i Uganda. Även om båda länderna ligger i östra Afrika tog det över 20 timmar för Liselott Lindström att ta sig till katastrofområdet.

 

När Journalisten den 12 februari intervjuar Liselott Lindström befinner hon sig i Uganda för att rapportera om presidentvalet och parlamentsvalet. När något händer blir arbetsdagarna ofta 12–15 timmar långa. Under lugnare stunder skriver och editerar hon artiklar och inslag hemma i Nairobi. En stor del av arbetstiden går åt till att skaffa nödvändiga dokument, ackrediteringar och tillstånd för att kunna göra sitt jobb.

För att klara byråkratin och tidtabellerna som ständigt ändras krävs målmedvetenhet och initiativförmåga.  Under de tre åren har Liselott Lindström fått bredare nätverk och med det större möjligheter till stöd. Lokala kollegor och bekanta ger till exempel ofta nyttigare tips på hur man ska få en ackreditering till ett nytt land än vad landets officiella webbplats ger.

 

Liselott Lindström flyttade till Kenya våren 2018. Flytten skedde med kort varsel men att hon skulle bli frilans i Afrika var egentligen inte så överraskande. Under studietiden på 2010-talet var Liselott Lindström utbytesstudent i Tanzania i fyra månader. Hon jobbade också som journalist i landet. Senare jobbade hon ett halvt år i Uganda som informatör för Finlands flyktinghjälp. När hon arbetade som journalist på Svenska Yle rapporterade hon ofta om händelser i olika länder i Afrika.

Sommaren 2017 sökte sig Liselott Lindström till Sveriges Radio och i och med att hon fått in en fot på den svenska mediemarknaden bestämde hon sig för att bli frilans, resa till Afrika och sälja inslag och reportage därifrån. Finska medier hade ingen korrespondent i Afrika.

I november 2017 skulle Liselott Lindström delta i en journalistkonferens i Sydafrika och göra inslag för bland annat Yle. Väl framme i Sydafrika nåddes hon av nyheten att det pågick en statstkupp i Zimbabwe. Liselott Lindström reste dit i stället för att rapportera. Tillbaka i Finland frågade Yle om Liselott Lindström ville åka till Afrika och jobba därifrån på heltid.

”Jag hade tur. Samtidigt hade jag jobbat i flera år för att vara redo den dagen jag skulle få möjligheten.”

 

De bästa arbetsuppdragen är enligt Liselott Lindström dem där hon både kan berätta något som skiljer sig från den stereotypa bilden men som samtidigt är vardagligt och som man kan känna igen sig i.

”Till exempel ett inslag om unga somaliska företagare som grundat ett transportföretag. Oftast handlar nyheter från Somalien om annat än unga företagare.”

Liselott Lindström jobbar både på svenska och finska. Jobbet ser rätt lika ut oberoende av språk. En skillnad är att hennes svenska är mer felfri. En annan är att Lindström märkt att hon har en mer allvarlig framtoning när hon rapporterar till Finland än när hon rapporterar till Sverige.

”De svenska journalisterna har en mer ledig stil.”

 

Journalist, kom ihåg detta när du rapporterar från Afrika

1. Fundera på hur du kan skapa närvaro.

”När jag på grund av coronaläget var fast i Finland märkte jag att jag kunde göra inslag med närvaro också på distans. Jag bad en fixer eller journalistkollega ta med en smarttelefon och bege sig ut bland folk, Jag intervjuade dem via videolänk.”

2. Använd lokala experter

”I Finland är det vanligt att intervjua inhemska eller nordiska Afrika-experter. I Afrika finns många bra universitet och organisationer vars experter kan ge intressanta infallsvinklar. För att hitta bra intervjuobjekt kan du börja med att kolla vem som intervjuas i lokala eller internationella medier.”

3. Be om hjälp av afrikaner som bor i Finland

”De kan tipsa om intressanta kontakter i sina hemländer”.

Tips av Liselott Lindström


Läs på finska:

Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström palkitaan työstään Topeliusprisetillä – ”Työmäärä kertoo, että täällä voisi olla enemmän suomalaisia toimittajia”

Läs vad Journalisten har skrivit om tidigare prismottagarna:

Topeliuspriset till HBL:s Wilhelm Kvist som vill se en klimatgranskning av kulturfältet (Journalisten 14.1.2020)

Gardberg: Viktigt ha stöd då det stormar (Journalisten 31.1.2019)

Hårt efterspel i silvervattnets spår (Journalisten 17.8.2018)

Han vill sätta ljus på extremrörelserna (Journalisten 19.1.2018)

Engagemanget tar ingen semester (Journalisten 10.2.2017) 

Othman laddar med nya ledare (Journalisten 4.2.2016)

Den nyfikna förstår mest (Journalisti 5.2.2015)