Journalismi

Euroopan parlamentti perustaa tutkivan journalismin palkinnon

Euroopan parlamentin puhemiehistö on päättänyt perustaa EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon, joka saa nimensä surmatun maltalaisen journalistin Daphne Caruana Galizian mukaan. Parlamentti järjesti lokakuussa näyttelyn, joka kunnioitti Caruana Galiziaa. Kuva: Emilie Gomez

Euroopan parlamentin puhemiehistö päätti tällä viikolla perustaa uuden EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon. Palkinnon tarkoitus on korostaa lehdistönvapauden ja median riippumattomuuden tärkeyttä, ja se nimetään Maltalla lokakuussa 2017 murhatun tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian mukaan. Caruana Galizia oli erikoistunut tutkimaan korruptiota, rahanpesua, verovilppiä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Palkinnon perustamista ehdotettiin jo kuukausi murhan jälkeen, mutta sen perustamiseen kului kaksi vuotta. Asia on ollut poliittisesti arka, sillä Caruana Galizian murhalla saattaa olla kytköksiä maltalaisiin poliitikkoihin.

Palkinnosta oli mukana päättämässä puhemiehistöön kuuluva Heidi Hautala (vihr.).

”Palkinnolla voidaan muun muassa kiittää journalisteja näiden tekemästä tärkeästä työstä. Journalistit paljastivat esimerkiksi LuxLeaksin ja Panaman paperit, ja Euroopan parlamentti on niiden ansiosta voinut ryhtyä työskentelemään paremmin veronkiertoa vastaan”, Hautala kertoo puhelimitse Strasbourgista.

Palkintosummasta, sen myöntökriteereistä tai aikataulusta ei ole vielä tehty päätöstä. Hautalan mukaan tarkoitus on, että puhemiehistö laatii palkinnon säännöt ja kriteerit, mutta poliitikot eivät itse myönnä palkintoa.

”Sehän olisi ristiriidassa median vapauden kanssa. Parasta olisi, jos palkinnon voisi myöntää esimerkiksi journalistien edustajista muodostettu toimikunta”, Hautala sanoo.