Otavamedia aloittaa taas yt-neuvottelut

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Aikakauslehtikustantaja Otavamedia aloittaa 20. elokuuta yt-neuvottelut, joiden seurauksena voidaan irtisanoa enimillään yhdeksän henkilöä. Neuvottelut kohdistuvat Outdoor ja Tekniikan Maailma  -mediaperheisiin, jotka yhdistyivät elokuun alussa.

Outdoor-yksikköön kuuluvat Erä, Metsästys ja Kalastus, Kippari ja Vene -lehdet. Tekniikan Maailma -yksikköön kuuluvat Tekniikan Maailma, TM Rakennusmaailma ja Vauhdin Maailma.

Neuvotteluiden piirissä ovat lehdissä työskentelevät noin 60 ihmistä. Neuvotteluiden on määrä kestää korkeintaan kaksi viikkoa.

Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että irtisanomisten välttämiseksi käydään läpi kaikki mahdolliset keinot ja vaihtoehdot. Hän muistuttaa, että kyseessä ovat yksiköiden yhdistämisestä johtuvat toiminnalliset yt-neuvottelut, eivät taloudesta johtuvat.

”Kaikki tietävät, mikä alan yleinen tilanne on. Se pakottaa miettimään toiminnallisia muutoksia, mutta talouteen yt-neuvottelukutsussa ei suoraan vedota”, Lappalainen sanoo.

Työnantajan neuvotteluesityksen mukaan mahdolliset irtisanomiset kohdistuvat henkilöihin, joita ei voi työllistää muihin tehtäviin Otavamediassa. Huomiota kiinnitetään myös ammattitaidon säilymiseen talossa, monitaitoisuuteen, työsuhteen kestoon ja huoltovelvollisten määrään.

Outdoor ja TM -yksiköiden yhdistymissuunnitelmat käynnistyivät viime keväänä, kun Vene-lehden päätoimittaja Petri Korhonen siirtyi omasta aloitteestaan Seura-mediaperheeseen luomaan yhteiskunnallista ja tutkivaa toimituskokonaisuutta eläkkeelle jääneen toimituspäällikkö Ari Korvolan tilalle. Seura-mediaperheeseen kuuluvat Seura, Kotilääkäri ja Viva -lehdet.

Yhdistetyn Outdoor-TM -lehtiperheen seitsemän lehden vastaavana päätoimittajana aloitti elokuun alussa Reijo Ruokanen, joka on ollut Tekniikan Maailman päätoimittajana vuodesta 2016 lähtien. Ruokanen tuli Otavamediaan Talouselämän päätoimittajan paikalta.

Otavamedia vähensi voimakkaasti päätoimittajien määrää vuonna 2013. Silloin yhtiö yhdisti 17 erillistä naisten-, lasten- ja perhelehtiensä toimitusta neljäksi lehtiperheeksi. Pomoportaan toimenkuvia muutettiin ja monesta päätoimittajasta tuli toimituspäällikkö.

Edelliset yt-neuvottelut Otavamediassa käytiin alkukesästä. Neuvottelujen tuloksena Kodin lehdistä vähennettiin neljä työntekijää, mutta suorilta irtisanomisilta vältyttiin muun muassa osa-aikaikaistuksilla ja vapaaehtoisilla lähtöpaketeilla. Myös näiden yt-neuvotteluiden tavoitteena oli vähentää yhdeksän henkilöä.

Otavamedian toimitusjohtaja Timo Kopra ei vastaa Journalistin esittämiin kysymyksiin. Hän toteaa puhelimessa, että Otavamedian periaatteiden mukaisesti hän ei kommentoi talon sisäisiä asioita.

Lue lisää aiheista: