Toimittajan huorittelijalle sakkotuomio

Linda Pelkonen on tyytyväinen, että oikeus linjasi selvästi häneen kohdistuneet kunnianloukkaukset tuomittaviksi. Kuva Liisa Takala.

MV-lehden keskustelupalstalla toimittaja Linda Pelkosta huoraksi kutsunut mies on tuomittu sakkorangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion torstaina 24. toukokuuta.

Mies sai tuomion kunnianloukkauksesta. Hänet tuomittiin 40 päiväsakkoon ja maksamaan Pelkoselle 800 euron vahingonkorvaukset kärsimyksestä. Lisäksi mies joutuu maksamaan Pelkosen oikeudenkäyntikulut.

Pelkosen asianajaja Matti Rautakorpi sanoo, että tuomio oli odotettu rangaistuksen osalta, mutta kärsimyskorvaukset jäivät toivottua pienemmiksi.

”Vaatimuksemme oli 8 000 euroa. Tulkitsen tämän niin, että tuomioistuin katsoi loukkauksen tavanomaiseksi ’keskustelupalstaloukkaukseksi’, kun meidän näkemyksemme mukaan se rinnastuisi enemmän siihen, että se olisi tehty uutisartikkelissa levikkinsä puolesta. Tuo MV-lehden palsta oli suoraan näkyvissä siinä uutisen alapuolella.”

Pelkonen harkitsee tuomiosta valittamista. Rautakorpi sanoo, että tuomioon perehdytään rauhassa.

Linda Pelkonen on tyytyväinen käräjäoikeuden tuomiosta.

”Hienoa, että nyt saatiin tuomio, joka selvästi linjaa tällaisen kunnianloukkauksen tuomittavaksi. Toivottavasti tämä herättää muitakin ihmisiä harkitsemaan kirjoituksiaan ja ymmärtämään, että vihapuhe on väkivaltaa, joka ei kuulu sananvapauteen. Lehtijuttujen sisältöä saa aina kritisoida, mutta henkilöön käyvät törkeydet ja maalittaminen on aina väärin”, Pelkonen sanoo.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aiemmin tänä vuonna samaan syytekokonaisuuteen liittyvässä jutussa toisen miehen kunnianloukkauksesta sakkoihin. Käräjäoikeuden 5. helmikuuta antaman tuomion mukaan mies oli lähettänyt Pelkoselle tekstiviestin, jossa hän kirjoitti, että ”toivon hartaasti, että seuraava kulttuuri rikastus osuu kohdallesi henkilökohtaisesti. Törkeä ämmä olet”.

Samassa käsittelyssä käräjäoikeus vapautti syytteistä laittomasta uhkauksesta epäillyn toisen miehen. Pelkonen, syyttäjä ja vastaaja ovat valittaneet päätöksestä. Tapauksen käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Pelkosta uhkailtiin vuoden 2015 lopulla. Pelkonen kirjoitti uutisen Kempeleessä tapahtuneesta raiskauksesta. Uutinen julkaistiin Uudessa Suomessa. Hän sai lukuisia uhkaavia viestejä ja puheluita uutisen julkaisun jälkeen ja teki asiasta rikosilmoituksen.