JSN:ltä kaksi langettavaa, viisi vapauttavaa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) teki kokouksessaan tiistaina 20. kesäkuuta yhteensä seitsemän ratkaisua, joista kaksi oli langettavia ja viisi vapauttavia.
Kauppalehti sai langettavan tiedeaiheisesta jutusta. Jutun tiedot perustuivat toisen käden lähteeseen, jota oli referoitu virheellisesti ja harhaanjohtavasti, ja jota ei ollut merkitty selvästi lähteeksi.
Kantelu kohdistui Kauppalehden verkkosivuillaan 4. tammikuuta 2017 julkaisemaan juttuun ”Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit”. 

Kauppalehdelle sai vastaavasta tiedeuutisesta langettavan alle vuosi ennen tätä päätöstä.
”Neuvosto muistuttaa jälleen, että toisen käden lähteisiin perustuvat, skandaalihakuiset ja virheelliset tiedejutut ovat omiaan heikentämään journalismin uskottavuutta ja koko yhteiskunnallisen keskustelun faktapohjaisuutta”, JSN:n päätöksessa todetaan.

 

Urheilulehti sai puolestaan langettavan jutusta, jossa rikoksesta epäilty oli jutussa ainakin lajiyhteisön tunnistettavissa mutta häntä ei ollut kuultu samassa yhteydessä. Neuvoston mukaan rikokseen liittyvien epäilyjen käsitteleminen oli perusteltua, vaikka tutkinta olikin lopetettu. Juttu oli kuitenkin yksipuolinen ja kritiikitön, ja lähdekritiikin puuttuminen vahvisti jutun aiheuttamaa erittäin kielteistä julkisuutta.

Kantelu kohdistui Urheilulehden printtiversiossaan 15. joulukuuta 2016 julkaisemaan juttuun Sisältä rikki, jossa jääkiekkoharrastajan äiti kertoo poikansa tehneen itsemurhan jääkiekkoleirillä tapahtuneen raiskauksen takia. 
Kantelija on Suomen Jääkiekkoliitto, jonka mukaan Urheilulehden juttu on kauttaaltaan virheellinen, loukkaava, vahingoittava ja harhaanjohtava.

JSN toteaa päätöksessään, että samanaikaisen kuulemisen laiminlyöminen johti osaltaan jutun lähdekritiikittömyyteen ja yksipuolisuuteen. Samalla lähdekritiikin puute vahvisti jutun aiheuttamaa erittäin kielteistä julkisuutta. 

 

Iltalehti sai kolme vapauttavaa ratkaisua. Niistä yksi annettiin jutusta, jossa Iltalehti oli kertonut epäillystä rikoksesta oman tiedonhankintansa pohjalta ja maininnut lisäksi asiasta aiemmin kertoneen tiedotusvälineen. Neuvoston mukaan sen ei tarvinnut mainita, että video oli jaettu myös sivustolla, joka ei ollut tehnyt omaa journalistista työtä.

Iltalehden kaksi muuta vapauttavaa ratkaisua liittyivät piilomainontaepäilyihin.

Lapuan Sanomat sai vapauttavan ratkaisun kantelusta, joka liittyi muun muassa haastatteluun ja kielteiseen julkisuuteen.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran elokuussa.

Lue lisää aiheista: