Sananvapaus

Ylen Jääskeläinen: työntekijän pitää noudattaa johdon linjaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yleen kohdistuvat painostustoimet johtivat Suomen Kuvalehden uutisen mukaan siihen, että Ylen Pressiklubin juontaja Ruben Stiller sai kirjallinen varoituksen, jossa häntä uhattiin irtisanomisella.

Stiller suunnitteli käsittelevänsä Juha Sipilää perjantain Pressiklubi-lähetyksessä, mutta varoituksen mukaan se olisi ollut ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastainen”.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläisen ei halua ottaa kantaa siihen, annettiinko varoitus Sipilän käsittelystä ohjelmassa. Kyse on hänen mukaansa vastuullisen toimittajan päätösvallasta, joka määritellään sananvapauslaissa.

”Jos tehdään vastaavan toimittajan toimesta linjaus, jonka valtuuttamina päällikkötoimittajat toimivat, ei ole mahdollista, että niiden linjausten vastaisesti toimittaisiin. Tässä asiassa ei voi tehdä kompromissia”, Jääskeläinen sanoo.

Toimituksen johdon linjausten takia osapuolet päätyivät tilanteeseen, jossa Stiller ilmoitti, että hän ei ole valmis noudattamaan toimituksen linjaa ja uhkasi “tehdä omat johtopäätöksensä”.

”Jatkoimme keskusteluja ja varoituksen antamisen jälkeen löysimme sellaisen ratkaisun, jossa toimituksen johdon linjausta noudatetaan, ja johon Rubenin oma eettinen arvomaailma saatiin sovitettua.”

”Kysymys on pohjimmiltaan siitä, että päättääkö ohjelman sisällöstä juontaja vai tuottaja”, Jääskeläinen sanoo.

Mikä Pressiklubin suunnitellussa sisällössä oli sellaista, joka ei olisi mahtunut Ylen journalistiseen linjaan?

”Sisältöä olennaisempaa on se kysymys, minkä takia päädyttiin tällaiseen tilanteeseen oli se, että toimituksen johdon oikeutta päättää journalistisia linjauksia ei voi kyseenalaistaan. Siinä asiassa ei ole mahdollista tehdä kompromisseja.”

”Me voi voimme aina keskustella, neuvotella, käydä dialogia, esittää toimituksen sisällä kriittisiä näkemyksiä siitä, ovatko toimituksen johdon linjaukset oikeat, mutta silti toimituksen johdon linjauksia noudatetaan. Näin on kaikissa Suomen toimituksissa. Näin toimii Suomen sananvapauslaki.”

Johtuiko varoitus siitä, että Stiller oli aikeissa käsitellä Juha Sipilää?

”Nythän on kyse siitä, että me teimme maanantaina linjauksen, kun Sipilän jääviyskysymykset olivat olleet neljä päivää pääuutisena. Me suhteutimme asian sen todellisen painoarvoon, emmekä jatkaneet tällaista massiivista käsittelyä. Seuraamme asian käänteitä uutisissa jatkossakin, mutta kun meillä oli maanantaiaamuna sellainen tilanne, että kaikki Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmat olisivat käsitelleet tätä kysymystä, päätettiin kääntää volyymi alas. Tämä päätös on voimassa.”

Käsitelläänkö Sipilää ensi perjantain Pressiklubissa?

”En pysty sitä sanomaan. Se varmaan päätetään vähän myöhemmin. Mutta siinä tilanteessa, jossa tästä asiasta keskusteltiin, olennainen kysymys ei ole se, käsitelläänkö siinä Sipilää vai ei, vaan se onko toimituksen johdon linjaukset sellaisia, että niitä noudatetaan.”
”Sekään ei ole nyt tässä olennaista, että voitaisiinko tämä linjaus perjantaihin mennessä muuttaa vai kuinka kauan se on voimassa. Mutta kun se on voimassa, sitä tulee noudattaa.”

Jääskeläinen korostaa tekevänsä itsenäisiä päätöksiä riippumatta mistä suunnasta painostus tapahtuu.

”Teen kaikissa olosuhteissa itsenäisiä päätöksiä riippumatta siitä painostaako minua pääministeri, joku muu päättäjä tai oma toimitus. Jos tällaista painostusta tulee oman toimituksen suunnalta esimerkiksi julkisuudella uhkaamisella tai muulla tavalla, niin silloin en siihen painostukseen taivu. Se on vakava asia.”

Journalisti ei tavoittanut Ruben Stilleriä kommentoimaan tapausta.