Yle: “Aamu-tv:n Rajat kiinni -haastattelu ei mennyt putkeen”

Ylen Aamu-tv:ssä haastateltiin maanantaina 25. tammikuuta Rajat kiinni -kansanliikkeen edustajia Susanna Kaukista ja Pekka Kemppaista. Haastattelussa ei kysytty kriittisiä kysymyksiä liikkeen rasistisesta ideologiasta, ei vaikka esimerkiksi Kaukinen hyllytettiin loppukesästä jopa MV-lehden avustajakaartista ”rotuhygieniajuttujensa” vuoksi.
 

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava tuottaja Jukka Niva, miksi liikkeen rasistisesta taustasta ei haastattelussa puhuttu?
Se osio ei mennyt putkeen. Se ei ollut yhtään niin kriittinen kuin olisi pitänyt olla. Olisi pitänyt kysyä. Meille kävi työtapaturma. Katsomme tämän seurauksena Aamu-tv:n slottien valmisteluprosessia, koska tämä ei ole kenenkään yksittäisen henkilön syy. Juttu oli osa pakettia, jossa Aamu-tv pyysi vieraakseen ensin tamperelaisen parodiaryhmä Loldiers of Odinin ja sitten Rajat kiinni -ihmiset. Vastaavia tehdään jatkossakin, mutta valmistelussa pitää ottaa esimerkiksi vieraaksi aiottujen some-profiili ihan eri tavalla huomioon.

Onko jatkossakin niin, että Aamu-tv:n vuoropuhelussa rauhanomaisten klovnien yhtä painavana vastinparina ovat julkirasistit?
Aamu-tv ja Yle tietenkin näyttävät kaikenlaisia ihmisiä ja mielipiteitä tämän hetken Suomesta. Mutta sen pitää tarkoittaa, että kysytään tarpeeksi myös kriittisiä ja kontekstoivia kysymyksiä.

Tuleeko esimerkiksi yleisön, hallintoneuvoston tai parhaillaan Ylen asemaa pohtivan parlamentaarisen työryhmän suunnalta poliittista painetta myös ääriryhmien päästämiseksi ääneen?
Tekijöille ei. Poliittista vaikuttamista tekijöihin ei säännöllisesti ole, se on urbaani legenda. Yleisön aggressiivisen palautteen määrä kyllä on kasvanut – ja ei vain niin sanotuilta maahanmuuttokriitikoilta.

Loldiers Of Odinin absurdinhauska haastattelu Aamu-tv:ssä torstaina 21. tammikuuta oli ilmiselvä somehitti. Miksi sitä ei kuitenkaan löydy Ylen Areenasta?
Nettiin ja tv-uusintaan menee Aamu-tv:stä joka päivä kooste. Vuorossa oleva tuottaja oli vain katsonut, että tuossa ei nyt saatu oikein vastauksia mihinkään. Päätös ei ollut kauhean dramaattinen. Tästä tuli kyllä palautetta. Yhdessä mailissa haukuttiin meidät persu-Yleksi, koska emme olleet laittaneet haastattelua Areenaan Aamu-Tv:n koosteeseen. Toisessa mailissa kutsuttiin suvakki-Yleksi koska emme laittaneet klippiä Areenaan, ja haluamme siten estää kansaa näkemästä ”miten hulluja suvakit ovat”. Emme tietenkään halunneet sensuoroida klippiä, näytimmehän sen alun alkaenkin 300 000 ihmiselle.

EDIT: Jutun otsikko muutettu täsmällisemmäksi 26.1. klo 17.17

 

Lue lisää aiheista: