Joka neljännelle potkut MTV:ltä

Maikkarin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluiden seurauksena yhtiö vähentää yhteensä noin sata työntekijää eli noin neljäsosan työntekijöistään. Irtisanomisten jälkeen MTV:n palveluksessa jatkaa noin 330 työntekijää.

Huhtikuussa MTV Oy ilmoitti ulkoistavansa 126 uutis- ja urheilutuotannon työntekijää uuteen yhtiöön Mediahub Helsinkiin. Nyt yhtiö vähentää Mediahubista yhteensä 37 työntekijää, joista suoria irtisanomisia on 28. Irtisanomisten määrä saatiin puolitettua.
Irtisanotuista 24 on Suomen Journalistiliiton (SJL) jäseniä. Loput vähennykset hoituvat eläkeratkaisuilla, työajan lyhennyksillä ja irtisanoutumisilla.
Alun perin journalistista työtä tekevien vähennystarpeeksi ilmoitettiin noin 50 henkilöä, mutta lukumäärä saatiin pudotettua 37:ään muun muassa työehtoja kiristämällä. Esimerkiksi eläke- ja lomaetuuksia karsitaan.

Emoyhtiö MTV Oy:stä vähennetään 60 ihmistä, joista kaksi on SJL:n jäseniä. Kaikista työsuhteen päättymisistä suoria irtisanomia on 53.
MTV:n ohjelmatyöntekijät protestoivat voimakkaasti yt-päätöstä. MOT ry julkaisi kannanoton, jossa se kiistää irtisanomisperusteet MTV Oy:ssä ja Mediahub Helsinki Oy:ssä. ”Työnantaja ei ole osoittanut, että työt loppuvat tai vähenevät merkittävästi. Mikäli irtisanomisiin päädytään, varaamme oikeuden päätösten riitauttamiseen, kannanotossa todetaan. Mikäli työt vähenevät, ulkopuolisen työvoiman käyttö on lopetettava ennen vakituisen henkilökunnan irtisanomisia”, tiedotteessa todetaan.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo, että  Journalistiliitto selvittää irtisanomisten perusteet, laillisuuden sekä työvoiman vähentämisjärjestyksen. Hän ihmettelee miksi samaan aikaan yhteiskunnassa puhutaan 100 tunnin vuosityöajan lisäämisestä.
”MTV:ssä kolmannet isot yt:t neljän vuoden aikana. Ohjelmatyöntekijöihin kohdistui tällä kertaa rajuin vähennys. Vaikka lukumäärä on nyt suuri, niin jokainen irtisanottu on liikaa.”
Myös huoli kotimaisen median toimintaedellytyksistä kasvaa. Savolainen vaatii hallitukselta toimia media-alan ahdinkoon.
”Näin ei voi jatkua. Tarvitaan myös valtiovallan toimia; yksi on digitaalisesten sisältöjen arvonlisäveron tiputtaminen”, Savolainen sanoo.