Liitto

Työttömyyskulut kasvavat: Hallitus esittää korotusta SJL:n jäsenmaksuun

Journalistiliiton hallitus esittää vuodelle 2015 liiton jäsenmaksuun 0,1 prosenttiyksikön korotusta. Jäsenmaksu on nyt kuukausipalkkaisilla 1,3 prosenttia ansioista. Kiinteitä jäsenmaksuja korotetaan vastaavasti. Asiasta päättää 10.–12. joulukuuta Helsingissä kokoontuva liiton valtuusto.

Journalistiliiton hallitus käsitteli asiaa torstaina 27. marraskuuta. Se oli asiassa yksimielinen.

”Korotukseen päädyttiin ennen muuta työttömyyskassan jäsenmaksun nousun vuoksi”, sanoo puheenjohtaja Arto Nieminen. ”Korotus kattaa siitä koituvat kulut.”

Nieminen toteaa, että liiton eri toiminnoista on haettu säästöjä, ja vielä jäsenmaksun korotuksen jälkeen valtuustolle esiteltävä budjettiluonnos on noin 200 000 euroa alijäämäinen. Ilman nyt esitettävää korotusta alijäämä olisi 535 000 euroa.

Esitetty korotus on keskimääräisellä 3 700 euron kuukausipalkalla laskettuna 3,7 euroa kuukaudessa, vajaat 44,4 euroa vuodessa. Työttömyyskassamaksu on ensi vuoden alusta lähtien 174 euroa. Tänä vuonna se on ollut 135. Vuonna 2010 kassamaksu oli 83,5 euroa.

Liiton talous- ja hallintojohtaja Helena Visti kertoo, että alijäämää syntyy myös jäsenmäärän vähentymisestä.

”Tältä osin alijäämää katetaan säästötoimilla.”