Sattuu ja tapahtuu

Se löytyy

Erikoistuin 1990-­luvulla Pasilassa työsken­nellessäni tekemään tv­-uutisjuttuja raja­tiedosta ja uskonnollisista yhteisöistä.

Orientoitumistani auttoi teologian koulu­tukseni ja se, ettei tämä aihealue näyttänyt kiin­nostavan kollegoita.

Erikoisin muisto liittyy juttukeikkaan, jonka yhteydessä vierailin Ihmisyyden tunnustajien Väinölä-yhteisössä Vilppulassa. Yhteisöä johti sen perustaja Martta Horjander (1930 – 2009), jota tietysti haastattelin.

Asetuimme Horjanderin kanssa istumaan tv-­haastattelua varten vastatusten samalla, kun kuvaaja asetteli vieressäni kameraa jalustalle vaateriin. Koin, että minun piti jollain tavoin pitää yllä small talkia ja lämmitellä Horjanderia. Niinpä höpötin niitä näitä vähentääkseni jänni­tystä, jota oletin haastateltavan siinä tilanteessa tuntevan.

Horjander ei ollut kuitenkaan meistä kah­desta se, jota eniten jännitti. Hän katsoi minua lempeästi silmiin ja lausui kuolemattomat sa­nat:

”Älä huoli, kyllä se pillu löytyy.”

Olin varma, että kuulin väärin, sillä eihän us­konnollisen yhteisön yli 60-­vuotias matriarkka voinut puhua tuollaista, ja vieläpä toimittajalle. Mietin sen vuoksi kuumeisesti, mitä hänelle vas­taisin.

Horjander lienee nähnyt ihmetyksen kas­voillani, sillä hän toisti empaattisen viestinsä:

”Älä huoli, kyllä se pillu löytyy.”

Siinä samassa kuvaaja sai kameran valmiiksi, ja haastattelu saattoi alkaa.

Horjanderin lausahdus on ainoa asia, jonka yhä muistan tuosta uutiskeikasta. Olen myös huomannut, että hänen sanoillaan on yhä tehoa. Haastateltavan jännitys näet yleensä lau­keaa, kun kerron, mitä matriarkka aikoinaan sanoi.

Mitä sinulle on sattunut ja tapahtunut media-alan töissä? Lähetä tarinasi osoitteeseen journalisti(at)journalistiliitto.fi