Toimittaja ja seksityöntekijä Melissa Voihkeen vinkit seksityöläisten haastatteluun.
1. Seksityö saattaa olla arkipäiväisempää kuin moni ajattelee.
Aloitin erotiikka-alalla työskentelyn kaksitoista vuotta sitten, eikä mieleeni tullut kertoa kenellekään, edes läheisimmille ystäville, uudesta osa-aikatyöstäni.
Nyt suhtautuminen seksityöhön on monin paikoin muuttunut hyväksyvämmäksi. Nykyään meillä on itse perustamiamme keskusteluryhmiä, työpaikan järjestämiä virkistyspäiviä ja kavereita, joiden kanssa on muutakin yhteistä kuin ammatti.
Seksityö on kiinnostava aihe, mutta monet seksityöntekijät ovat aivan tavallisia ihmisiä, joilla on samat tarpeet ja toiveet kuin hammaslääkärillä tai lvi-asentajalla. Motivaatio seksityön tekemiseen voi olla esimerkiksi toimeentulon turvaaminen, aktivismi, kiinnostus alaan, voimaantuminen tai kaikki nämä yhdessä.
Seksityöntekijä ei ole ihmiskaupan uhri tai automaattisesti haavoittuvassa asemassa oleva henkilö, mutta on seikkoja, jotka on aihetta käsitellessä otettava huomioon.
2. Ota huomioon, että työ on monella tapaa hankalaa stigman vuoksi
Osa seksityöntekijöistä ei koe turvalliseksi kertoa ammatistaan julkisesti. He pelkäävät esimerkiksi häpäisyä, tuomitsemista ja muiden töiden menettämistä.
Työ- ja liiketilojen vuokraaminen alan yrittäjille on yleistymässä. Korttimaksu- ja lainapalvelujen saaminen seksityöyritykselle on käytännössä mahdotonta. Luottojätit Visa ja Mastercard lopettivat PornHub -videopalvelun maksujen vastaanottamisen vuonna 2020.
Moni seksityöntekijä keskustelee mielellään ammatinharjoittamista hankaloittavista tekijöistä.
3. Mitä pitää tietää työstä ennen haastattelua
Seksityöntekijää voi turhauttaa, jos hänelle tulee haastattelutilanteessa olo, että hänen aikansa on menossa hukkaan huolimattoman taustatyön takia. Tiedä siis perusteet.
Seksityö on kattotermi esimerkiksi strippaamiselle, verkkoseksipalveluille sekä ja ”full servicelle” eli palvelulle, jossa myydään seksin harrastamista asiakkaan kanssa. Viime aikoina suosiota on osin pandemian takia lisännyt verkkopalvelu Only Fans, jossa seksityöläiset voiva myydä kuvia, videoita ja seuraa viestien tai videopuhelun välityksellä
Mieti, haluatko käsitellä jutussa jotakin tiettyä seksityön muotoa vai niitä kaikkia.
Tietoa terveys- ja tukipalveluista, lainsäädännöstä, stigmasta ja niin edelleen antaa myös Pro-tukipiste.
4. Näin löydät haastateltavan
Sosiaalisessa mediassa työstään kertovat seksityöntekijät saavat yhteydenottoja tutkijoilta, toimittajilta ja taiteilijoilta. Seksityöjuttuun voi löytää haastateltavan esimerkiksi Twitteristä tai Only Fansista. Kun löydät sopivan ehdokkaan, selvitä hänen työsähköpostiosoitteensa, sillä Instagramin yksityisviesteissä seksityöstä puhuminen voi johtaa työntekijän käyttäjätunnuksen poistamiseen.
Seksityöntekijät saattavat saada melko paljon haastattelupyyntöjä, joista kaikki eivät ole aitoja. Yhteydenotossa kannattaa kertoa omista aiemmista töistään ja edustamastaan tiedotusvälineestä. Yleisistä haastattelukäytännöistä kertominen, kuten sitaattien tarkastaminen, jutun formaatti ja julkaisualusta, on hyvä käydä huolellisesti läpi.
Haastattelupaikaksi kannattaa tarjota työpaikkansa tiloja tai muuta yksityistä tilaa, jonka osoite ja omistaja löytyvät helposti hakukoneella. Jotkut seksityöntekijät voivat myös haluta tehdä haastattelun kotonaan.
5. Näin pyydät haastattelua
Seuraavassa esimerkit kahdesta erilaisesta yhteydenotosta, joista ensimmäinen todennäköisesti johtaisi haastatteluun ja toinen ei.
Heippa Liisa Mäkinen!
Olen Yrittäjämedian toimittaja Melissa Voihke. Teemme verkkojuttua korona-aikana yrityksen perustaneista naisista. Tiedämme, että olet menestynyt Only Fans -sisällöntuottaja ja perustanut sitä varten yrityksen. Haluaisimme haastatella sinua yrittäjämedia.org-verkkosivustolle. Valokuvaajamme ottaisi sinusta valokuvan juttua varten studiossamme Tampereella tai muussa sinulle sopivassa paikassa. Juttu voidaan tehdä joko videopuhelun välityksellä tai kasvotusten.
Hei!
Seuraan sinua Twitterissä ja sinulla on kiinnostavia näkökulmia. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluaisin tehdä jutun seksityöntekijöistä Suomessa. Haastateltavia on vaikea löytää, mutta sinä vaikutat rohkealta ja sanavalmiilta ihmiseltä. Olisitko kiinnostunut haastattelusta naistenlehdessä?
6. Haastattelun hankalat kohdat
Moni haastateltava ei halua esiintyä nimellään. Jos nimetön haastattelu ei sovi, kerro se heti alkuun.
Tuntipalkan kertominen voi tuntua seksityöntekijästä vaikealta. Vaikka kyse on palvelun eikä itsensä myymisestä, saattaa hinnan kertominen johtaa siihen, että yleisö arvioi ihmisen arvoa rahassa.
Perheen suhtautuminen ammattiin voi olla kivulias kysymys, etenkin jos seksityöntekijä esiintyy omilla kasvoillaan ja nimellään.
Seksityöntekijät puhuvat asiakkaista normaalisti vain yleisellä tasolla. Älä vänkää esimerkiksi kuuluisien asiakkaiden nimiä.
Osa seksityöntekijöistä maksaa tekemästään työstään veroja, suurin osa ei. Jos puhut rahasta, tämä on hyvä tiedostaa.
Älä oleta, että seksityöntekijällä on automaattisesti kokemusta esimerkiksi väkivaltaisistaa tai huonosti käyttäytyvistä asiakkaista tai hyväksikäytöstä. Jos haluat kirjoittaa esimerkiksi ihmiskaupasta tai hyväksikäytöstä, etsi kokemusasiantuntijoiksi ihmiskaupan uhreja tai hyväksikäytettyjä ihmisiä, älä seksityöntekijöitä.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena