Liitto

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

”Hienoa, kun voi osallistua kauempaakin. Toivottavasti jatkatte etäkoulutusta.”

Tällaista palautetta Journalistiliiton verkkokoulutuksista olen saanut paljon. Virtuaalitilaisuuksiin mahtuu enemmän väkeä kuin lähikoulutuksiin, ja silti paikat ovat täyttyneet nopeasti. Myös palautetta on annettu hanakammin kuin aikaisemmin. Kiitos siitä!

Kaikki liiton toimiston järjestämä koulutus tapahtuu tällä hetkellä pandemian vuoksi verkossa. Palautteen perusteella ammattiosaamista täydentäviä Teams- ja Zoom-koulutuksiamme pidetään tehokkaana, demokraattisena, ympäristöystävällisenä ja vaivattomana tapana osallistua.

Liitto on striimannut kursseja verkkoon vuosien ajan, mutta korona kiritti meidätkin kunnolliseen digiloikkaan. Tuotamme uusia koulutuksia myös Youtubeen ja liiton extranetin koulutuskirjastoon.

Yksi korona-ajan inspiroima uusi koulutuskanava on ruotsinkielinen podcast Jpodden, joka jatkaa toistaiseksi. Podcastissa on käsitelty muun muassa kuvajournalismia. Suosittelen Jpoddenia lämpimästi myös suomenkielisille jäsenille.

Uravalmennuksetkin ovat onnistuneet verkossa vähintään kohtuullisesti. Jäsenillä on taitoa ja rohkeutta jakaa kokemuksianne ja kannustaa toisianne, sekä kasvokkain että verkossa. Chattipalstoilla kukkivat vinkit ja tsemppaukset.

Viimeksi jaoimme koulutuksessa vinkkejä parempaan uneen samalla, kun luettelimme porukalla, mitä liikuntavälineitä ruutujen takana oli parhaillaan käytössä. Ja olihan niitä, steppilaudasta hulavanteisiin.

Etäkurssien osallistujamäärän rajaaminen herättää joskus ihmetystä. Rajaamisen syy on keskustelun ja kommentoinnin varmistaminen. Vastuulliseen koulutukseen kuuluu aina vastavuoroisuus ja mahdollisuus vuoropuheluun kouluttajan kanssa. Työttömyyttä ja työssä jaksamista sivuavissa koulutuksissa pienehköt ryhmät takaavat intiimin ja turvallisen keskusteluilmapiirin.

 

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa.

Suosittelen verkkokoulutusta lämpimästi myös jäsenyhdistyksille, jos lähikoulutusten järjestäminen on tuntunut hankalalta. Verkko on oiva ympäristö jäsenyhdistysten yhteisten koulutusten järjestämiseen. Monen yhdistyksen koulutusosaaminen toimii inspiraationa koko liitolle, mutta joissakin yhdistyksissä koulutusta on tarjolla hyvin vähän. Me liiton toimistolla autamme mielellämme alkuun erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä.

Kouluttaminen sujuu verkossa kohtuullisen kevyesti. Siksi voimme kokeilla erilaisia koulutusteemoja aiempaa vapaammin. Iloksemme esimerkiksi kielenhuolto, aivoterveys ja Instagram-kurssit ovat houkutelleet osallistujia poikkeuksellisen monista ammattiryhmistä.

Parhaillaan suunnittelemme verkkoon muun muassa talouden tunnuslukujen avaamista, infografiikkakoulutusta, sparrausta paikallisjournalismiin ja katsausta viestinnän yhteiskuntavastuuseen. Uusia koulutuksia päivitetään jatkuvasti liiton nettisivujen tapahtumakalenteriin.

 

Kun virus väistää, lähikoulutukset palaavat. Kasvokkain kohtaamiset ja vertaiskeskustelut ovat ja pysyvät liiton koulutustoiminnan ytimessä. Moni varmasti myös odottaa niitä.

Silti voin vilpittömästi luvata asiaa vähän huolestuneeseenkin sävyyn kyselleille jäsenille: myös verkkokoulutus jatkuu, ja kokemusten karttuessa toivottavasti paranee entisestään.

Katso Journalistiliiton tulevat tapahtumat ja koulutukset: journalistiliitto.fi