Sattuu ja tapahtuu

Miehet hevosina

Aamulehden kesätoimittaja teki ravitoimittajan jutusta päätelmän, joka ei ihan pitänyt kutiaan.

Elettiin kultaista 1970-lukua, kun Aamulehden kotimaan osasto vastasi raviuutisoinnista.

Ravaavat kauramoottorit eivät kuitenkaan olleet toimitukselle niin sanotusti peruskauraa. Tuomo Kaminen (rauha hänen muistolleen) oli kuitenkin kaikeksi onneksi olemassa. Hän saapui ravien jälkeen toimitukseen ja naputteli Adlerilla jutun julkaistavaksi.

Oli taas ravi-ilta, varmaankin jo Teivossa, sillä ratahan siirtyi 1970-luvun puolivälissä Tampereen Hippokselta Ylöjärven puolelle. Tällä kertaa Kamisen käsikirjoitus tuli editoitavaksi ja otsikoitavaksi kesätoimittajan pöydälle.

Kamisen raviuutisen mukaan Antej ja Kaj Håleryd olivat pärjänneet Teivossa hyvin. Siitäpä editori nappasi otsikon ”Hålerydit kovia hevosmiehiä”. Päättely lienee mennyt jotenkin näin: Kaj on miehen etunimi ja varmaan Antejkin noissa hevospiireissä käy etunimestä. Ja Hålerydhän on ilmiselvästi sukunimi.

Päättelyketjussa oli kuitenkin heikko lenkki, jota sen enempää vuoron päällikkö kuin toimitussihteerikään eivät huomanneet. Antej ja Kaj Håleryd olivat kovatasoisia kilpahevosia, joiden kärryillä istuvat piiskanheiluttajat saattoivat olla kovia hevosmiehiä. Niinpä ravureista tuli ohjastajia.

Voi vain kalpeasti kuvitella, millaisen naurunremakan otsikko aiheutti Teivossa ja ravipiireissä yleensäkin. Kamisen on täytynyt kuulla melkoista kuittailua Aamulehden hevosmiehistä. Siitä huolimatta Kaminen tuli tavallisen rauhalliseen tapaansa toimitukseen ja huomautti herrasmiesmäisen tasaisesti vuoropäällikölle ravureiden ja ohjastajien pienestä sekaannuksesta.

Myös toimituksessa naurettiin.