Liitto

Korona-ajan paikallinen sopimus

Työntekijät ovat Ylessä erittäin sitoutuneita työhönsä ja ymmärsivät, että kaikkien panosta tarvitaan, joten joustoa riitti, kirjoittaa Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Anu Kähkönen.

Koronan takia lisääntyneet uutislähetykset ja peruuntuneet tuotannot aiheuttivat työvuorolistoihin lukuisia muutoksia. Yhtiö halusi neuvotella Ylen ohjelmatyöntekijöiden kanssa paikallisen sopimuksen poikkeusolojen ajaksi.

Sovimme työehtosopimuksen mukaisesti paikallisesti työvuoromuutoksista ja niiden korvauksista. Ilman työntekijän suostumusta tehtävien työvuoromuutosten määrä tuplattiin, ja osa muutoksista saattoi kohdistua myös vapaapäiviin.

Koska isoja tuotantoja oli poikkeusolojen vuoksi peruttu, työntekijät purkivat vapaa- ja lomasaldojaan. Yhtiön johto kehitti nopeasti korvaavaa ohjelmaa peruuntuneiden tilalle. Sopimukseen on kirjattu ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskeva ehto, joten korvaavat tuotannot toteutettiin pääosin omalla työvoimalla ja lomautuksilta säästyttiin.

Sopimusluonnosta käytiin läpi neuvottelujen aikana luottamushenkilökollegion kanssa miettien, miten pitkälle jäsenistö on valmis taipumaan ja jaksamaan poikkeusoloissa.

Seurasin huolestuneena hyvin läheltä muutosten tuomaa lisäpainetta. Työntekijät ovat kuitenkin Ylessä erittäin sitoutuneita työhönsä ja ymmärsivät, että kaikkien panosta tarvitaan, joten joustoa riitti. Toivomme, että työnantaja arvostaa työntekijöidensä joustoa.