Liitto

Kiitos tuli, rahaa ei – sitten juristi puuttui peliin

”Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan”, kirjoittaa Hannu Hallamaa.

Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan: Freelancer on tehnyt asiakkaan tilaaman työn moitteettomasti, asiakas on aineiston käyttänyt ja jopa kiittänyt hyvästä työstä. Laskun lähettämisen jälkeen rahat eivät kuitenkaan kilahda freen tilille, ja asiakas antaa maksamattomuudelleen selityksen toisensa perään, kunnes lopulta ei enää vastaa viesteihin.

Tässä vaiheessa jäsen yleensä kääntyy minun puoleeni. Työhöni kuuluu auttaa jäseniä perimään saatavia maksuhaluttomilta tai maksukyvyttömiltä asiakkailta.

Näin kävi tälläkin kertaa. Jäsen vaikutti jo luopuneen toivosta, sillä asiakas ei ollut tehnyt elettäkään maksaakseen laskunsa. Totesin, että koska asia on selvä, hankimme käräjäoikeudesta velkomustuomion ja laitamme jäsenen saatavat ulosottoon. Ihmettelin jäsenelle, miksei yritys, joka vaikuttaa päällisin puolin toimivan normaalisti, viitsi maksaa velkojaan.

Yksipuolinen tuomio tuli, asia siirtyi ulosottomiehen leveille harteille, ja virkakoneiston rattaat pyörivät. Puolitoista vuotta myöhemmin ulosottomies tilitti jäsenen saatavan viivästyskorkoinen.

Saatavan jo henkisesti luottotappioksi kirjannut jäsen oli erittäin iloinen, kuten minäkin.