Pääkirjoitus

Aika leijua, takaisin luontoon

Pääkirjoitus.

Työni Journalistin päätoimittajana on ohi, kun tämä lehti ilmestyy. Jään lomille ja vapaille, joilta jatkan omille poluilleni – eläkkeelle.

Takanani on neljä vuosikymmentä unelmieni ammatissa. Kirjailija Paavo Haavikkoa vapaasti muunnellen: työ on sama mutta eri, samoin sen tekijä – sama mies mutta eri. Alan parhaat perinteet ovat kestäviä, mutta toimintaympäristö ja työnteon käytännöt muuttuvat. Tekijä kasvaa työnsä mukana.

Nämä vuosikymmenet olen kuulunut myös journalistien ammattiliittoon, jonka toiminnassa olen ollut aktiivina eri tasoilla. Paikallistasolla toimin MTV:ssä ja Turun Sanomissa, liiton hallituksessa edustin Turun Sanomalehtimiesyhdistystä. Kymmenen freelancevuoteni aikanakin suhteeni liittoon oli tiivis. Tammikuusta 2009 lähtien olen liiton palkollisena päätoimittanut Journalistia.

Journalistiliitossa yhdistyvät aineellinen ja ammatillinen edunvalvonta. Liitto neuvottelee tessit, antaa työoikeudellista lakiapua ja tukee jäseniään työelämän käänteissä. Liitto on myös yhteisö, joka vaalii jäsentensä ammatillista identiteettiä ja ammattietiikkaa.

Tämä luontevasti toteutuva kaksoisrooli tekee Journalistiliitosta erityisen. Kaikissa liiton tilaisuuksissa ihmiset puhuvat intohimoisesti myös työstä – eivät pelkästään sen tekemisen ehdoista. Lehtiä tehdään, verkkoa päivitetään ja ohjelmia toimitetaan vähintään tauoilla ja illan tullen. Kuulostellaan kollegoiden kuulumisia, päivitetään tietoja – uteliaisuus yhdistää meitä.

Journalisti on toimittajalleen aitiopaikka rakastamaansa työhön ja sen tekijöihin. Lehdentekijät elävät lukijoittensa kanssa myötämäet ja vastoinkäymiset.

Hyvien uutisten jano on kova, mutta varjojakin on valaistava. On riemukasta kertoa siitä palosta, jolla kollegat tekevät työtään vaikeissa tilanteissa ja kehittelevät uutta palvellakseen yleisöjään. Kurjista asioista ei ole kiva kertoa, mutta sekin on tehtävä, vaikka sielusta vihlaisee. Totuutta ei lähestytä miellyttämällä.

Oman ulottuvuutensa tämän lehden toimittamiseen tuo se tosiseikka, että leivomme leipää leipureille. Puhelin soi ja sähköposti kilahtaa herkästi. Tämä ammattikunta osaa sanoittaa viestinsä, nuolet löytävät maalinsa kiemurtelematta.

Journalistin tekijällä jalat pysyvät maassa. Minun on aika leijua teilleni, takaisin luontoon, hyvillä mielin.