Sattuu ja tapahtuu

Luvut lähes oikein

”Toimittajat kyllä kirjoittavat välillä aivan mitä sattuu, ja tässä on todiste siitä”, syyttäjä jyrähti ja veti esiin Harri Aallon jutun.

Satakunnan Kansa siteerasi oikeudenkäynnin todistajaa uutisessaan 16. marraskuuta 1996 seuraavasti:

”Menin voimalla seitsemän miehen vaatimaan rahojani takaisin.”

Todistaja oli värikkäästi puhuva tunnettu viihdetaiteilija. Toimittajan toinen korva oli puolestaan lähes kuuro, eikä hän aina muistanut höristää sitä tervettä korvaansa.

Uutinen ilmestyi normaalisti. Jonkin aikaa sen jälkeen toimittaja osallistui Satakunnan Journalistien tilaisuuteen, jossa oli läsnä myös johtava syyttäjä.

”Toimittajat kyllä kirjoittavat välillä aivan mitä sattuu, ja tässä on todiste siitä”, syyttäjä jyrähti ja veti esiin kyseisen lehtijutun.

Jutun luettuaan syyttäjä oli miettinyt, oliko ollut edes samassa salissa kuin toimittaja. Varmistaakseen omat kuulohavaintonsa syyttäjä oli vielä kuunnellut istunnon tapahtumat nauhalta.

Syyttäjä oli kuullut oikein. Todistajan sanat kuuluivat näin:

”Kuin voimalla seitsemän miehen menin vaatimaan rahojani takaisin.”

Toimittaja valahti valkoiseksi, ja ellei hän olisi ollut niin kookas ja pöydänalus niin matala, hän olisi valunut piiloon pöydän alle.

Toimittajan ei auttanut muu kuin tunnustaa syyttäjälle huonokuuloisuutensa ja vakuuttaa mokan tahattomuutta.

Kotona vaimokin kyseli Aleksis Kiven tuotannon perään. Eikä sanat ”voimalla seitsemän miehen” soittaneet kelloja?

”Kivi? En mä koskaan mitään Kiveä lukenut, en edes koulussa. Mä luin Jerry Cottonia. Äidinkielen opettajakin sanoi, että siinä on hyvä kieliasu.”

Nykyisin toimittaja käyttää käräjäsalissa kuulolaitetta molemmissa korvissa. Kuulemma.